Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Tylko Wybrane Znaki
Forum PHP.pl > Forum > PHP
marek220
witam

mam powiedzmy pewna zmienna $ble = " ble bla Üť asdf";

chodzi mi o oczyszczenie jej ze znakow powyzej x7Ah i ponizej x30h. Z poczatku myslalem ze to mi zalatwi opcja TRIM ... ale okazuje sie ze nie calkiem - bo usuwa tylko niektore znaki z podanego przedzalu - a chodziloby mi o wszystkie.

z gory bardzo dziekuje za pomoc smile.gif

pozdrawiam
tsufu
moze i mam zryta banie ale chyba na razie najprostszym sposobem jest uzycie str_replace, ereg_replace, preg_replace moze i hardcore aale chyba najprostsze: strtr
marek220
no wlasnie teraz robie str_replace... ale pojedynczo kazdy znak

chodzi o wysylke soapem ktory nie przyjmuje innych znakow poza standardowymi - a to co sie wysyla jest definiowane przez uzytkownika. A uzytkownik sobie wkleja teksty z innych stronek i czesto wychodzi mase znakow niedozwolonych przez co sa bledy.

Obecnie mam okolo 20znakow STR_REPLACE - ale wciaz dochodza nowe.... no i obawiam sie ze dojde kiedys do miejsca w ktorym bede miec 127 znakow STR_REPLACE - heheheh smile.gif

a moze idzie jakos poprzez STR_REPLACE zdefiniowac jakis zakres znakow hexadecymalnie zeby zamienil na NULL

pozdrawiam
FiDO
  1. <?php
  2.  
  3. $text = preg_replace('#[x00-x30x7A-xFF]+#', '', $text);
  4.  
  5. ?>

chyba krocej sie nie da smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.