Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Dynamiczne generowanie obrazków a obciązenie serwera
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Mayka
Tak jak w temacie, znalazłem fajną biblioteke która potrafi generować w locie grafike (zmniejszać do pożądanych akurat wymiarów), i chciałem się zapytać jak to się ma do obciążenia serwera ?
Bo mam serwis z fotkami, i mamy wersje dużą 1200x 900 pozniej srednią 400x300 i miniaturki 110x110 i teraz muszę robić każdego zdjęcia miniature, i tak naprawde trzymam 3 pliki dla tego samego zdjecia.. a tak robił bym wszystkie do jednego formatu( wiekości) i generował takie jak potrzebuje akurat zdjęcie.
Co myślicie nad takim rozwiązaniem ? Bo napewno oszczędność miejsca na hdd ale czy to nie odbije sie na całym serwerze ?
kristaps
Lepiej trzymać na serwerze, większy ruch i zabijesz serwer.
thek
Generowanie w locie daje ładnie po procku,więc pewnie byś szybko tym limity trzepnął. Poza tym generowanie takich grafik w locie dość mocno ciągnie po zasobach serwera. Lepiej już zrobić skrypt, który sprawdza czy dane zdjęcie istnieje. Jesli tak kieruje do niego, a jeśli go brak, to tworzy miniaturkę jeszcze. Masz wtedy rozwiązany problem nieistniejących miniaturek i względnie niskie obciążenie zasobów.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.