Witam.
To mój pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość jeśli robie coś nie tak smile.gif .
Mam prosty skrypt wyświtlający datę na stronie:
Kod
function write_time(){
    days = new Array("Niedziela","Poniedziałek", Wtorek", "Środa","Czwartek","Piątek","Sobota");
    months = new Array ("Styczeń","Luty","Marzec","Kwiecień","Maj","Czerwiec", "Lipiec", "Sierpień","Wrzesień","Październik","Listopad","Grudzień");

var mydate = new Date();
    var year = mydate.getYear();
    if (year < 2000)
    {
        if (document.all) year = "19" + year;
        else  year += 1900;
    }

var day = mydate.getDay();
    var month = mydate.getMonth();
    var daym = mydate.getDate();

if (daym < 10) daym = "0" + daym;
    document.write(days[day],",",daym," ",months[month]," ",year);
}

Problem pojawia się przy wyświetleniu daty w operze. Niepoprawnie podawany jest rok, wyswietla mi dziwoloąga w stylu : 19104.
Pod IE i Mozillą wszystko jest ok.
Wiem ze można stosować wykrywanie przeglądarki itp. ale może robię jakiś bląd w kodzie.
Pozdrawiam.

UPDATE.
Problem okazal sie tak blachy że następnym razem puknę sie 3 razy w czoło zanim coś napisze smile.gif.
Jak mowiłem problem był tylko pod operą, no i po małej modyfikacji kodu wszystko hula.
Kod
function write_time(){
    days = new Array("Niedziela","Poniedziałek", Wtorek", "Środa","Czwartek","Piątek","Sobota");
    months = new Array ("Styczeń","Luty","Marzec","Kwiecień","Maj","Czerwiec", "Lipiec", "Sierpień","Wrzesień","Październik","Listopad","Grudzień");

var mydate = new Date();
    var year = mydate.getYear();

if (year < 2000) year += 1900;

var day = mydate.getDay();
    var month = mydate.getMonth();
    var daym = mydate.getDate();

if (daym < 10) daym = "0" + daym;
    document.write(days[day],",",daym," ",months[month]," ",year);
}

Chodziło o to że opera liczy sobie rok jako liczbe lat która upłynęła od roku 1900 no i wyszło jej ze od 1900 jest 104 lata smile.gif.
Więc jeśli IE i Mozilla dobrze ten skrypt interpretują to wystarczy usunąć niepotrzebne linijki kodu i będzie ok.