umatik
11.03.2013, 16:51:34
Potrzebuję zabezpieczyć przechowywane na serwerze, załączone do formularza pliki. W jaki spsób moża je zabezpieczyć przed pobraniem, wpisując bezpośredni url pliku np.:
http://www.ja.com/dlc/nazwa.pdf ps nie chcę też przechowywać plików bezpośrednio w bazie.
Wyrzuć katalog z nimi poza /public_html na serwerze.
umatik
11.03.2013, 16:57:10
ok spróbuję tak zrobić.
Oj teraz widzę, że mało precyzyjnie objaśniłem o co mi chodzi:
generalnie użytkownik może wysłać plik na serwer używając odpowiedniego formularza. Do plików które wysyła na serwer dostęp mogą mieć tylko zalogowanie użytkownicy, bezpośredni url ma nie działać.
acidm
11.03.2013, 18:03:34
!*! Dał ci już odpowiedź .Katalog upload dajesz ponad głowny katalog , w ten sposób nie będzie on dostępny przez url ale dla twoich skryptów php bedzie.
umatik
11.03.2013, 18:15:05
no, ok ale jak mam się teraz go pobrać, teraz wymuszam pobieranie plików za pomocą dlc.php:
header('Content-Description: File Transfer'); header('Content-Type: application/octet-stream'); header("Content-Disposition: attachment; filename=$nazwaPliku"); header('Content-Transfer-Encoding: binary'); header('Cache-Control: must-revalidate, post-check=0, pre-check=0');
jak mam podać teraz $dir ?
acidm
12.03.2013, 11:13:31
Daj na początku
$dir='../'.$dir;
umatik
15.12.2013, 18:07:36
Chciałem odświeżyć temat.
A w jaki sposób można by zabezpieczyć nieautoryzowanym dostępem, pliki na serwerze, na którym nie mam dostępu do innych katalogów niż public_html ?
phpion
16.12.2013, 09:07:30
Utwórz plik .htaccess o treści:
Kod
Deny From All
i wrzuć go do katalogu, który ma być zabezpieczony. Jeśli chciałbyś wyświetlić zawartość katalogu po podaniu hasła - szukaj pod frazami .htaccess + .htpasswd
umatik
16.12.2013, 15:39:10
Super, prosty trick, dzięki wielkie !
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.