Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zmiana zawartości kolumny o +1 względem ostatniego rekordu
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
kamil212
Witam, tak, jak w temacie, chcę aby zawartość kolumny ID została ustawiona na '1' a każdy kolejny rekord otrzymałby wartość pola ID o '+1' większą od poprzedniego. Spowodowane jest to tym, że przy kasowaniu rekordów zostały spore luki i chcę ładnie uporządkować ID (pole auto_increcment).

Dla rozjaśnienia, jeśli teraz mam sto rekordów, i mają ID np. 2, 78, 23, 9, itd, to chciałbym aby zostały przeprawione na 1, 2, 3...

P.S. Czy da się coś zrobić aby ID każdego nowego rekordu zwiększało się względem ostatniego pola ID? jeśli ostatnie ID było 79, a skasowałem ten rekord i skryptem dodam nowy, to nowy rekord będzie miał id 80, a chciałbym aby miał '79'.
gothye
w mysql są tiggery : http://dev.mysql.com/doc/refman/5.0/en/create-trigger.html ,więc wykorzystaj je .
kamil212
zielony jestem
viking
A co powiesz na zachowanie integralności danych? Jeśli masz załóżmy użytkownika id=1000 i fakturę dla użytkownika id = 1000 nagle faktura Jana Kowalskiego stanie się fakturą Anny Nowak.
kamil212
Nie grozi mi to bo nie prowadzę księgowości, ani nic z tych rzeczy. Mam natomiast skrypt tworzący "przyjazne linki" i szukam sposobu na zamianę wszystkich id
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.