Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: PHP + MySQL konfiguracja
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
DarK MaN
Na windowsie 98 mam zainstalowane Apache 1.3.29 php 4.3.4 i MySQL 4.0.20d. Nie mogę skonfigurować php tak abym mógł połączyć się z bazą MySQL. We wszystkich kursach pisze że należy usunąć średnik z przed linijki extension=php3_mysql.dll w pliku php.ini lecz ta linijka nie istnieje a gdy ją dodam to php się zawiesza. Bez tej linijki wyświetla mi się błąd
Kod
„Warning: mysql_connect(): Access denied for user: 'admin@localhost' (Using password: TAK) in c:\usr\strona\mysql\index.php on line 3”

mimo że hasło i login są wpisane dobrze. Bardzo poroszę o pomoc

P.S.
Przepraszam jeśli to już gdzieś było ale ja nie znalazłem
SamoChwała
Zainstaluj phpDEV, tylko ściągnij wersję do swojego systemu. Instalacja polega na rozpakowaniu plików.
Oczywiście, później konfigurujesz wg własnych potrzeb, np: hasło do baz danych.
DarK MaN
A skąd mogę go ściągnąć? Na czym polega jego działanie?
Vertical
Odchacz wyszystkie linijki w EXTENSIONS mające w nazwie "sql" lub "msql". Ja tek robiłem i zawsze mi chodziło. A propos: Jeśli masz na localhoście użyj użytkownika "root" bez hasła...
bela
z tego co wiem to obsługa mysql'a jest wbudowana w php4
a to:
Kod
extension=php3_mysql.dll

z pewnością się tyczy wersji 3
Vertical
Cytat
z tego co wiem to obsługa mysql'a jest wbudowana w php4

Obsługa mysql jest zarówno w php3 jak i php4.
bela
@Vert: pisze o obsłudze wbudowanej, w php3 musiałeś w php.ini odkomentować linie
Vertical
Cytat
w php3 musiałeś w php.ini odkomentować linie

A w php4 może nie?
DarK MaN
Gdy odhaczyłem wszystkie linijki w extensions przy ładowaniu strony php mi się zamuliło tak że musiałem je ręcznie wyłączyć tongue.gif Ja myślę ze problem tkwi w loginie i haśle bo przy wyłączonym mysql pojawia mi się błąd:
Kod
Warning: mysql_connect(): Access denied for user: 'admin@localhost' (Using password: TAK) in c:\usr\strona\mysql\index.php on line 3

A przy włączonym:
Kod
Warning: mysql_connect(): Can't connect to MySQL server on '127.0.0.1' (10061) in c:\usr\strona\mysql\index.php on line 3

Czyli wychodzi że łączy się z bazą ale ta odrzuca hasło mimo ze jest podane dobrze.
Vertical
A spróbuj dać usera "root" i bez hasła.
DarK MaN
Już wiem o co było nie tak. W php.ini było ustawione było domyślne hasło. Usunąłem te pozycje usera dałem roota i działa. Tha all.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.