Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Treść dostępna tylko dla zalogowanych, problem
Forum PHP.pl > Forum > PHP
kurczak94
Witam. Jestem tu nowy. W PHP dopiero raczkuję, ale mam pewien problem. Stworzyłem sobie witrynę z logowaniem i rejestracją. Skorzystałem z gotowego skryptu, przerobiłem tylko pod swoją bazę danych i różne tam małe poprawki. W każdym razie wszystko działa jak należy, z jednym drobnym wyjątkiem.

Otóż do wyświetlania treści dla zalogowanych używam skryptu:

1. function check_login() {
  2. if(!$_SESSION['logged']) {
  3. die('To jest strefa tylko dla użytkowników. Zaloguj się, żeby zobaczyć tą zawartość.');
  4. }
  5. }

Wywołuję go za pomocą check_login();

Niby działa, ale problem w tym, że jeżeli wywołam funkcję, to wszystko z drzewa DOM, co będzie pod tą funkcją, będzie widoczne tylko dla zalogowanych. Czyli mam np taką strukturę:

1. <title>Title</title>
  2. </head>
  3.  
  4.  
  5. <header>
  6. </header>
  7.  
  8. <section id="kontener-glowny">
  9. <?php
  10. check_login();
  11. ?>
  12. Tu treść widoczna tylko dla zalogowanych.
  13. </section>
  14.  
  15. <footer>
  16. </footer>
  17.  
  18. </body>
  19. </html>

Efekt jest taki, że header jest widoczny dla każdego ale footer jest widoczny tylko dla zalogowanych, a tak być nie powinno. Szukałem jakiś funkcji, które by zatrzymywały to w danym momencie, bądź ograniczały pole działania, cokolwiek. Ale nic nie znalazłem. Ma ktoś jakiś pomysł jak to zrobić ? Zupełnie nie wiem jak do tego podejść.

Próbowałem umieścić check_login na samym dole strony, a komunikat podpiąć do zmiennej i wywołać tą zmienną w wybranym miejscu strony.

1. function check_login() {
  2. if(!$_SESSION['logged']) {
  3. $echo3 .= 'To jest strefa tylko dla użytkowników. Zaloguj się, żeby zobaczyć tą zawartość.';
  4. }
  5. }

1. <?php
  2. echo $echo3;
  3. ?>

Niestety, wtedy zupełnie nic mi się nie wyświetla sad.gif
markuz
  1. <section id="kontener-glowny">
  2. <?php
  3. if($_SESSION['logged'])
  4. {
  5. echo '<h1>Zalogowany</h1>';
  6. }
  7. else
  8. {
  9. echo '<h1>Niezalogowany</h1>';
  10. }
  11. ?>
  12. </section>
kurczak94
Nie spodziewałem się tak banalnego rozwiązania smile.gif Dzięki wielkie!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.