Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: wyciągnięcie ze stringa fragmentu
Forum PHP.pl > Forum > PHP
pabloxj
Mam string z wypisanymi rzeczami po, korzystając z substr chcę wyciągnać fragment od napotkania poczatku(korzystam z strpos) do napotkania",". Jak można to ustawić, bo widziałem tylko że mozna ustawić długość, a wyszukanie strpos samego "," też nie pomoże bo "," mam kilka i może chodzić o taki, który znajduje się w różnych miejscach.
freemp3
Jak rozumiem, masz tekst z przecinkami i chcesz go podzielić. Zamiast bawić się w ten sposób użyj funkcji explode.
pabloxj
jak rozumiem explode dzieli tekst i wrzuca do array?tylko jak potem mam znaleźć w tej tablicy konkretny fragment, który mnie interesował?
freemp3
To już zależy po czym będziesz wyszukiwał. Jeśli tekst jest w tym samym miejscu możesz odwołać się do konkretnego elementu tablicy. Natomiast jeśli szukasz konkretnego tekstu to przy pomocy funkcji array_search znajdziesz klucz do elementu tablicy. Możesz również wrzucić tablicę do pętli i sprawdzać każdy z elementów.
pabloxj
a czy array_search() szuka w tablicy i gdy powiedzmy szukam "kot" a jako element w tablicy jest"ala ma kota" to wskaże mi ten element czy zwróci false?
freemp3
Niestety nie. Wyszukiwany jest tylko tekst podany w parametrze. Jeśli chcesz szukać w ten sposób to lepiej użyć pętli i w niej sprawdzać zawartość przy pomocy wyrażeń regularnych
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.