Może zacznę od tego co mam zrobione:
- pola w tabeli: sender_id, receiver_id, owner, readed, readed_time
- wysyłanie wiadomości: generuje 2 rekordy:
- sender_id=$nadawca, receiver_id=$odbiorca, owner=0 //nadawca może usunąć wiadomość z wysłanych nie usuwając tym samym z odebranych odbiorcy
- sender_id=$nadawca, receiver_id=$odbiorca, owner=1 //odbiorca może usuną wiadomość z odebranych nie usuwając tym samym z wysłanych nadawcy
- czytanie wiadomości: jeżeli wiadomość jest nieprzeczytana (readed=0) to aktualizuje czas przeczytania na aktualny (readed_time=NOW())
- pokazywanie liczby nieprzeczytanych wiadomosci bez wchodzenia w zakładke: liczy liczbę wiadomości których jeszcze użytkownik nie przeczytał i są w jego skrzynce odbiorczej (readed=0 AND receiver_id=$id)
###
Wszystko działa sprawnie i tak jak należy, lecz zleceniodawca ostatnio zlecił mi wdrożenie wiadomości do wszystkich. Przemyślałem to i postąpiłem tak:
- Nie mogę dla każdego użytkownika przydzielać rekordu, gdyż dla 1000 użytkowników będzie to 1000 rekordów i bezsensowne kopiowanie tej samej treści. Dlatego też dla wiadomości dla wszystkich generuję taki rekord:
- sender_id='1' /*id admina*/, receiver_id='0' /*pusty odbiorca*/, owner=2 //przyjąłem że wartość pola 'owner' równa 2 oznacza wiadomość dla każdego
I teraz problemy:
1. W pokazywaniu liczby wiadomości nie ma uwzględnionej wiadomości dla wszystkich, gdyż nie jest zapisywane kto ją przeczytał a kto nie. Myślałem, aby rozwiązać to za pomocą zapisywania najnowszej przeczytanej wiadomości dla wszystkich i wtedy by sobie przeliczało. Wiąże się to z koniecznością NIE usuwania wiadomości dla wszystkich, gdyż zliczanie by się zepsuło, więc trzeba było by wprowadzić pole 'enabled'. Czy jest to dobre rozwiązanie? Ew. jak inaczej to zrobić?
2. Za jakiś czas będę musiał do wysyłania do wszystkich wdrożyć kryteria. Myślałem nad drugą tabelą, choć jeszcze do końca nie wiem w jakiej formie miałbym zapisywać kryteria. Macie jakiś pomysł?
Mam nadzieję że zrozumieliście o co mi chodzi i pomożecie mi z tymi problemami. W razie czegoś proszę pytać, a ja dokładniej wytłumaczę co miałem na myśli.