Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MySQL] Wyszukiwarka z różną liczbą danych wejściowych
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
Rgd
Witam wszystkich,

jestem nowy na forum i stosunkowo nowy w świecie PHP/MySQL. Mam problem i zgłaszam się z nich do Was.
Otóż mam bazę danych, składającą się z tabeli oraz sześciu pól:
-imie,
-nazwisko,
-data,
-zmienna1 (tekstowa),
-zmienan2 (liczbowa),
-zmienna3 (liczbowa).

Dane są już wpisane. Chcę teraz stworzyć wyszukiwarkę na podstronie Joomli, dzięki której użytkownicy będą mogli wyszukać interesujące ich informacje. Problem jednak tkwi w tym, że szukanie powinno odbywać się według trzech kryteriów:
-imię,
-nazwisko,
-data.

Nie mam wpływu na to, według jakiego kryterium użytkownik wyszuka informacje. Ktoś może wyszukać według imienia, np. "Adam" i wtedy powinno wyświetlić wszystkich Adamów z tabeli. Ktoś inny wyszuka według daty: "2000-04-04" i wtedy poda wszystkie rekordy z taką datą, a ktoś inny może wyszukać konkretną osobę: "Adam", "Kowalski", "2013-10-25". Wyszukiwarka zatem składać miałaby się z trzech pól tekstowych i przycisku "wyszukaj". Wyszukane rekordy wyświetlone powinny być w tabeli.

Jak rozwiązać sprawę funkcji wyszukującej według takich niesprecyzowanych kryteriów?

Będę wdzięczny za zainteresowanie moim tematem.

Pozdrawiam,
Rgd
nospor
Bardzo prosto
http://nospor.pl/wyszukiwarka-zapytanie-za...d-warunkow.html
Rgd
Dziękuję za odpowiedź nospor. Wkrótce zabiorę się za tworzenie tej wyszukiwarki i dopiero zobaczę jak to działa (lub nie). Jednak jest to jeden z elementów, jaki tworzę gdyż chcę jeszcze stworzyć wyświetlanie profilu danej osoby po kliknięciu w link stworzony z danych wyszukanych z bazy danych. Na pewno zgłoszę się z tym jeszcze na forum, pomysł mam - gorzej z wykonaniem.

Póki co, dziękuję za zainteresowanie. smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.