Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Tablica w jednym polu tabeli - wyszukiwanie
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
reyne
Witam,
na potrzeby problemu przygotowałem uproszczoną tabelę
`wpisy`

1. CREATE TABLE IF NOT EXISTS `wpisy` (
  2. `id` tinyint(5) NOT NULL AUTO_INCREMENT,
  3. `nazwa` varchar(50) NOT NULL,
  4. `kategoria` varchar(200) NOT NULL,
  5. PRIMARY KEY (`id`)
  6. ) ENGINE=MyISAM DEFAULT CHARSET=latin1 AUTO_INCREMENT=1 ;
  7.  

pole id - identyfikator wpisu
pole nazwa - nazwa wpisu
pole kategoria - kategoria wpisu

Chcę aby wpis był przypisany do kilku kategorii, dlatego też postanowiłem aby w polu kategoria została zapisywana tablica w formacie json z nazwami kategorii przynależących. Przykład takiego wpisu w tabeli

1. INSERT INTO `wpisy` (
  2. `id` ,
  3. `nazwa` ,
  4. `kategoria`
  5. )
  6. VALUES (
  7. NULL , 'Mój pierwszy wpis', '["1","7","11","16"]'
  8. );

Czyli pole ["1","7","11","16"] oznacza że wpis należy do kategorii 1,7,11,16.
Pytanie:

Jak zrobić zapytanie w SQL, ktore wyświetli mi np wszystkie wpisy z kategorii 1? Próbowałem z LIKE

1. SELECT * FROM `wpisy` WHERE `kategoria` LIKE '%11%'

ale wtedy (ponieważ zawierają 1) pobiera mi wszystkie wpisy z kategoriami np 11, 16 (czyli te które zawierają "1").
Więc jak to wyszukiwać? I jakie są sposoby przechowywania tablicy w polu, json wydaje się być całkiem wygodne.
nospor
Zle kombinujesz. Ma byc dodatkowa tabela laczaca wpis z kategorią. W sumie maja byc trzy tabele

Tabela WPIS
Tabela KATEGORIA
Tabela WPIS_KATEGORIA z polami: ID_WPIS, ID_KATEGORIA gdzie kazdy rekord w tej tabeli laczyc jeden wpis z jedna kategorią
phpion
Kategorie masz otoczone " więc to znacznie ułatawia sprawę:
  1. SELECT * FROM `wpisy` WHERE `kategoria` LIKE '%"1"%'

Twoje rozwiąznie oczywiście do prawidłowych nie należy, ale skoro takie zastosowałeś... Zazwyczaj robi się osobną tabelę do połączenia wpis-kategorie. Od biedy możesz skorzystać z typu danych SET (taki wielowartościowy ENUM).
reyne
Myślałem, że takie rozwiązanie będzie wydajniejsze bo zamiast 3 tabel mam jedną snitch.gif. I nie muszę później tworzyć w PHP funkcji, które za każdym razem będą musiały przeszukiwać tabelę wpis_kategoria w poszukiwaniu powiązań. Ale widocznie się mylę ?tongue.gif
Damonsson
To poczytaj:

http://stackoverflow.com/questions/3653462...3653574#3653574
phpion
W jednym masz rację - mylisz się smile.gif Twoje rozwiązanie uniemożliwia chociażby wykorzystanie indeksu. Za każdym razem tabela będzie przeszukiwana sekwencyjnie, będziesz miał problem z napisaniem zapytania (wydajnego) do zliczenia ilości wpisów w kategoriach, itd. itd.
reyne
Dzięki Wam za rady i do tego też się zastosuję wink.gif
nospor
Nie o ilosc chodzi a o wydajnosc.... podobnie jest z pewną inną rzeczą gdzie nie o wielkosc chodzi a tez o wydajnosc wink.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.