Mam w bazie 3 produkty i chcialbym sie dowiedziec w kategorii ID=1 jaki uzytkowik ma najwiecej zamowien pierwszego, drugiego i trzeciego produktu, jaka firma ma najwiecej zamowien 1, 2 i 3 produktu oraz w kazdym przypadku ile to jest zamowien. Wszystko wydaje sie proste i jestem w stanie sprawdzic kazda ta informacje z osobna ale nie wiem jak stworzyc jedno zapytanie ktore by mi to zwrocilo. Czy ktos moglby mi pomoc, oto dane:
uzytkownik - user_name
firma - firma_name
produkt 1 - produkt1
produkt 2 - produkt2
produkt 3 - produkt3
kategoria - kategoria_id
Zapytanie powinno zwrocic uzytkownika oraz firme ktorzy mieli najwieksza liczbe zamowien pierwszego produktu w kategoria_id=1 wraz z tymi liczbami i analogicznie te same dane dla na produktu 2 i 3.
Wiem ze to nic nie pomoze bo zapytanie zapewne trzeba zrobic calkowicie inaczej ale tak zrobilem zapytanie ktore mi zwraca uzytkownika z najwieksza liczba zamowien pierwszego produktu oraz ta liczbe. Ale nie wiem jak tu podpiac jeszcze 2, 3 produkt i dla tych produktow jeszcze firme.
$result = dbquery("SELECT user_name, COUNT(Case When kategoria_id=1 AND produkt=1 AND branza_id='".$_GET['branza_id']."' then user_name end ) AS topt, FROM ".DB_ZAMOWIENIA." GROUP BY user_name ORDER BY topt DESC LIMIT 1 ");