Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [phpMyAdmin]Problem
Forum PHP.pl > Forum > Gotowe rozwiązania > Skrypty obsługi baz danych
H@Łw@
Witam.

Posiadam system "Windows XP Professional"... Zainstalowałem sobie "Apache 2.0.5.2" + "php 5.0.2" + "MySQL 5.0.1" + "phpMyAdmin 2.6.0" i mam pewien problem z tym ostatnim... php instalowałem ręcznie i wszystko ładnie chodzi... Nie kopiowałem żadnych plików *.dll do katalogu "Windows"... Gdy próbuję uruchomić "phpMyAdmin", to wyskakuje mi błąd:
Kod
nie udało się załadować modułu mysql,
proszę sprawdzić konfigurację php
Dokumentacja

Co zrobić, aby wszystko ładnie działało questionmark.gif Szukałem na tym forum i nic interesującego nie znalazłem... Proszę o konkretne odpowiedzi, a nie linki do innych postów na forum... Z góry dzięki za pomoc...
Seth
php 5 nie ma wbudowanej obslugi MySQLa jak to bylo poprzenio, dlatego musimy wlaczyc zewnetrzny modul obslugi tejze bazy samemu.

1) z katalogu dlls dolaczonego do php 5 skopjuj biblioteke libmysql.dll do katalogu system32 - jest on w katalogu gdzie znjaduje sie windows (jezeli nie masz tego pliku sciagnij Collection of PECL modules for php 5.0.2 - zestaw potrzebnych rozszezen)
2) Teraz trzeba wyedytowac plik php.ini. Ustawiamy extension_dir na sciezke do pliku z rozszezeniami naszego php (np: c:phpextensions)
Musimy jeszcze odkomentowac (lub dopisac) linie:
extension=php_mysql.dll
H@Łw@
Teraz wszystko działa jak należy... Wielkie dzięki za pomoc... Proponuję przykleić ten temat, gdyż wielu osobom może on się przydać... smile.gif
Fugazi
tez mi to pomoglo!!! dzieki exclamation.gif!
biggrin.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.