Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Pętle w Mysql - wypisanie wszystkich dat z przedziału
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
Sztef89
Witam,

Szukam polecenia pasującego do mojego zadania lecz nic nie pasuje a całość chciałbym zrealizować po stronie bazy danych.

Otóż mam dwie daty startową i końcową oraz rekordy w bazie, każdy z tych rekordów ma datę start i stop.
Chciałbym wyświetlić wszystkie dni od daty startowej do końcowej zliczając ile tych rekordów będzie pasowało do poszczególnych dat.

Nie chce rozbijać tych czynności na php.

Domyślam się że w MySQL trzeba będzie zastosować jakąś pętle. Najważniejsze jest dla mnie aby zapytanie było szybkie = wydajne.

Rekordów mam ponad 1000.

Z góry dziękuję za pomoc, jak coś uda mi się znaleźć to tu umieszczę, może wspólnymi siłami dojdziemy jak to zrobić smile.gif

Pozdrawiam serdecznie
Stefan
Kshyhoo
1. Pokaż, co zrobiłeś do tej pory (kod).
2. Przeszukaj Forum, bo temat był już poruszany.
Sztef89
Nie wiem jak był temat zatytułowany, próbowałem na różne sposoby szukać ale nic z tego.

Ok, robię tak:
1. Pobieram dwie zmienne prostym zapytaniem SELECT MIN(start), MAX(stop) FROM tabela1 WHERE uid = 12
2. Teraz chciałbym wywołać polecenie które wypisze wszystkie daty od start do stop oraz zliczyć rekordy pasujące do wartości daty

Przez php mógłbym wygenerować sobie listę dat lecz bym musiał wywołać kilkaset poleceń SQL - odpada

Wynik powinien być w postaci:

DATA_____ | LICZ
2014-01-09 | 2
2014-01-10 | 5
2014-01-11 | 1
2014-01-12 | 6
...

Wpadłem na genialny pomysł biggrin.gif

Zrobię sobie tabelkę w której umieszczę wszystkie daty i zrobię do niej warunek oraz JOIN smile.gif

Jak macie inne pomysły to piszcie, póki co nic lepszego nie przyszło mi do głowy
Kshyhoo
Drugi wynik w Google.
Ogólnie w Google.
sazian
w skrócie
  1. SELECT DATA,count(*) AS LICZ FROM tabela WHERE DATA BETWEEN start AND stop GROUP BY DATA
Sztef89
Zamiast odsyłać mnie do Google gdzie nic nie znalazłem (pisałem o tym na początku) to wolałbym abyś po swojemu odpowiedział na mój problem.

Mój problem nie polega na wyświetlanych danych z jakiegoś przedziału datowego - do tego podajesz mi odnośniki.

Chodziło mi o WYGENEROWANIE wszystkich dat z jakiegoś przedziału datowego, a następnie przeszukanie bazy żeby dla każdej wartości datowej policzył wiersze.

Rozwiązałem to w taki sposób że zrobiłem nową tabelę która zawiera wygenerowane daty z przedziału na którym będę pracował (wyszło 2400 wartości), wszystko udało mi się zrobić tak jak chce lecz czas wykonania polecenia pozostawia wiele do życzenia ~0.03s (i7,ssd), przez co zapytanie staje się bezużyteczne bo liczyłem na przynajmniej 0.001s.

Im większy przedział datowy mam do przeliczenia tym zapytanie wykonuje się dłużej :/
Indeksy oczywiście dodane do pól które występują w warunkach i grupowaniu

Oto mój kod:

1. SELECT d.id, d.DATA, COUNT( * ) AS ilosc
  2. FROM `daty` d
  3. LEFT JOIN `dane` s ON d.DATA BETWEEN s.start AND s.end
  4. WHERE d.`data` BETWEEN (SELECT MIN(`start`) FROM `dane`)
  5. AND (SELECT LEAST(CURDATE(), MAX(`end`)) FROM `dane`)
  6. GROUP BY d.`data`
  7. ORDER BY d.`data`

Tabela daty: 2400 wierszy
Tabela dane: 1450 wierszy
sazian
to może tak
  1. d.id, d.DATA, (SELECT count(*) FROM `dane` s WHERE d.DATA BETWEEN s.start AND s.end )AS ilosc
  2. FROM `daty` d
  3. WHERE d.`data` BETWEEN start
  4. AND stop
  5.  
  6. ORDER BY d.`data`

a start i stop spróbuj pobrać w osobnym zapytaniu

jeśli dalej będzie wolne to pokaż explain obu zapytań
Sztef89
gdy wpisze ręcznie zakres to wydajność nie zmienia się ponieważ zapytanie tylko raz pobiera te dane w podzapytaniu.

Jak się robi explain w phpmyadmin ?

Dzięki za pomoc !
sazian
explain select ...
Sztef89
Twój kod nie przejdzie bo nie chce aby mi zliczało liczbe dni tylko liczbę wierszy z tabeli dane pasujących do daty z tabeli daty.

Oto explain:

http://imgur.com/r6vXeHQ
sazian
a sprawdziłeś ?
ma SELECT count(*) FROM `dane` czyli zliczanie z tabeli dane więc wydaje mi się że powinno zadziałać

explain mówi że jest do d****

spróbuj dodać wspólny indeks dla start i end
Sztef89
Po czym wnioskujesz że jest do dupy ? Mógłbys jakoś w skrócie wyjaśnić ?

Dodałem wspólny index, mam wrażenie jakby było lekko lepiej ale stanowczo to za mało:
http://imgur.com/84sOCNn

przeanalizowałem polecenie które mi podałeś, faktycznie wyświetla też to co chce ale 10x szybciej ! smile.gif
zaraz zmodyfikuje większe polecenie i powiem Ci jakie efekty ! dzięki !

ehh tylko w tym podzapytaniu nie mogę użyć JOINa... pomyśle nad tym jeszcze jak wstanę smile.gif

Problem rozwiązany w ten sposób, że zrobiłem kolejną tabele w której będę dopisywał wyniki. Pełne zapytanie generuje się 1.5s dlatego nie nadaje się aby wszyscy użytkownicy z niego korzystali, trzeba było zrobić ta agregację... dzięki za Waszą pomoc smile.gif
sazian
Cytat(Sztef89 @ 10.01.2014, 14:45:03 ) *
przeanalizowałem polecenie które mi podałeś, faktycznie wyświetla też to co chce ale 10x szybciej ! smile.gif
zaraz zmodyfikuje większe polecenie i powiem Ci jakie efekty ! dzięki !

działa szybciej dlatego że unikasz tworzenia tabeli tymczasowej. Ale prawdopodobnie dalej musi przeszukiwać ponad 300000 rekordów

ehh tylko w tym podzapytaniu nie mogę użyć JOINa... pomyśle nad tym jeszcze jak wstanę smile.gif

oczywiście że możesz użyć JOIN, tylko pamiętaj że podzapytanie w SELECT musi zwracać wartość.
Jeśli wynikiem jest wektor lub tabela to musisz potraktować podzapytanie jak tabelę czyli przenieść je do FROM lub JOIN.

Problem rozwiązany w ten sposób, że zrobiłem kolejną tabele w której będę dopisywał wyniki. Pełne zapytanie generuje się 1.5s dlatego nie nadaje się aby wszyscy użytkownicy z niego korzystali, trzeba było zrobić ta agregację... dzięki za Waszą pomoc smile.gif

czyli jak dobrze rozumiem zrobiłeś dodatkową tabelę z "cache" ? Bardzo słusznie!
dobrym pomysłem może być użycie wyzwalacza który będzie tą tabelę automatycznie aktualizował
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.