Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Pobieranie z serwera
Forum PHP.pl > Forum > PHP
latinox33
Zapewne dostane zjeb** za "kolejny" temat tego typu, ale czytając podobne po prostu nie znalazłem odpowiedniego rozwiązania. No ale chyba po to zakłada się forum by pomagać innym.

Mam bloga w wordpressie i chce mieć możliwość by użytkownicy/goście (bez znaczenia) mieli możliwość pobierania z serwera plików (np. czcionek, pędzli do PS'a, GIMP'a etc). Nie mam konkretnego działu "Download" tylko np. w dziale GIMP jest strona "Baza danych GIMP'a" (zresztą można zobaczyć www.blogaflash.bl.ee). W bazie danych strony są oczywiście pliki WP i założony folder "Download" by do niego kierowano użytkownika i z tego miejsca pobierał odpowiedni plik. Na próbę zrobił plik.txt i download.php

1. <?php
  2. $plik = 'plik.txt';
  3.  
  4. header('Content-Type:application/force-download');
  5.  
  6. header('Content-Disposition: attachment; filename="'.basename($plik).'";');
  7.  
  8. header('Content-Length:'.@filesize($plik));
  9.  
  10. @readfile($plik)or die('File not found.');
  11.  
  12. ?>

W edytorze tekstu na stonie w WP wpisuję <a href="/Download/plik.txt">Pobierz</a> ale wynikiem jest pusta strona po kliknięciu w tekst "Pobierz". Jestem początkującym ale ambitnym człowiekiem, ale też potrzebuję "naprowadzenia", porady etc. Pozdrawiam i czekam na odp
Pyton_000
Hehe masz pustą stronę bo otwiera się plik txt wink.gif
Tu jest Twój magiczny plik:
/Download/download.php
latinox33
O faktycznie! Wielkie dzięki.

Podsumowując muszę w folderze Download robić nowe pliki .php z każdym plikiem z osobna tak?
nospor
Nie. wystarczy ze przekazesz download.php nazwe pliku jaki ktos moze sciagnac
latinox33
A otrzymam podpowiedź jak to mogę zrobić? smile.gif
Turson
download.php?file=nazwa pliku
w $_GET['file'] masz nazwę pliku, więc dalej z górki
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.