Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Cron w aplikacji
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Fluke
Witam,

Zastanawiałem się ostatnio jak można by wykorzystać cron`a w PHP. Napisałem klasę, w której jest możliwość dodania zadania i zapisanie do tablicy crontab. Ale zanim można zapisać kolejne zadania trzeba podać ścieżkę do crontab. Czy w taki sposób wykorzystuje się cron`a dla aplikacji ?

Mam tez dodatkowy pomysł aby zapisywać wszystkie zadania do bazy danych a następnie gdy użytkownik zatwierdzi dane to dane są zapisywane w crontab. Wydaje mi się, że taki pomysł jest dobry ponieważ nie muszę za pomocą wyrażeń regularnych sprawdzać linii w pliku.

Moje pytanie, jak wy używacie cron`a, czy mój sposób jest w porządku ? Pozwolę sobie zaznaczyć że od wczoraj dopiero zacząłem używać corn`a. Korzystam z Windows`a oraz xampp`a. Zainstalowałem sobie pycron.

Pozdrawiam serdecznie.
sf
To nie zadziała na żadnym hostingu współdzielonym. Raczej bym zrobił skrypt, który ma w sobie zadania do wykonania z ustawionymi godzinami i jest uruchamiany np. co 5 minut ( czy ile tam potrzebujesz ) przez crona. Skrypt sprawdza czy jest coś do wykonania, jeśli tak to wykonuje daną rzecz i zapisuje, że ją wykonał.
markonix
Główny CRON co minutę - jak najczęściej się da.
Jedno zapytanie na minutę nie zajdzie serwera smile.gif

Teraz pytanie czy mowa o ustawianiu sobie cronów w aplikacji czy na serwerze.
Bo jeżeli to pierwsze to zrobiłbym bazę w styl:
| klasa (kontroler) | metoda | interwał
Jeżeli te drugie to raczej normalnie wywoływany URL.
Pyton_000
Zapis zadań w BD i flagowanie ich.
Tuminure
Cytat
Pozwolę sobie zaznaczyć że od wczoraj dopiero zacząłem używać corn`a. Korzystam z Windows`a oraz xampp`a. Zainstalowałem sobie pycron.
Jeżeli planujesz wystawić swoją aplikację na jakiś hosting, to radziłbym uważać, gdyż zarządzanie cronem na nim może różnić się od zarządzania cronem lokalnie.
Fluke
Tylko teraz pytanie jak zarządzać cron`em pod Windows`em ?

Mam zainstalowanego Pycron`a oraz gdzieś znalazłem Cron.exe(w głównym folderze jest crontab). Jak odpalam w konsoli pycron to mam listę: -help, -install, -remove, -auto, -disabled, -interactive, -user, -password. Jak odpalam w konsoli cron to nic nie piszę ale w logach pisze, że cron został odpalony i wykonują się zadania z crontab.

Niestety nie używałem cron`a w linuxie i nie wiem jak się za to zabrać :/

Jakieś pomysły albo konkretne przykłady macie ?
timon27
Cytat(Fluke @ 22.05.2014, 07:31:46 ) *
Tylko teraz pytanie jak zarządzać cron`em pod Windows`em ?

Nie chcesz chyba zastąpić crona serwerowego cronem na swoim kompie?
Bo jeśli tak, to bardzo kiepski pomysł, a koledzy podali ci jak to należy zrobić.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.