Fluke
20.05.2014, 06:49:16
Witam,
Zastanawiałem się ostatnio jak można by wykorzystać cron`a w PHP. Napisałem klasę, w której jest możliwość dodania zadania i zapisanie do tablicy crontab. Ale zanim można zapisać kolejne zadania trzeba podać ścieżkę do crontab. Czy w taki sposób wykorzystuje się cron`a dla aplikacji ?
Mam tez dodatkowy pomysł aby zapisywać wszystkie zadania do bazy danych a następnie gdy użytkownik zatwierdzi dane to dane są zapisywane w crontab. Wydaje mi się, że taki pomysł jest dobry ponieważ nie muszę za pomocą wyrażeń regularnych sprawdzać linii w pliku.
Moje pytanie, jak wy używacie cron`a, czy mój sposób jest w porządku ? Pozwolę sobie zaznaczyć że od wczoraj dopiero zacząłem używać corn`a. Korzystam z Windows`a oraz xampp`a. Zainstalowałem sobie pycron.
Pozdrawiam serdecznie.
To nie zadziała na żadnym hostingu współdzielonym. Raczej bym zrobił skrypt, który ma w sobie zadania do wykonania z ustawionymi godzinami i jest uruchamiany np. co 5 minut ( czy ile tam potrzebujesz ) przez crona. Skrypt sprawdza czy jest coś do wykonania, jeśli tak to wykonuje daną rzecz i zapisuje, że ją wykonał.
markonix
20.05.2014, 08:28:17
Główny CRON co minutę - jak najczęściej się da.
Jedno zapytanie na minutę nie zajdzie serwera

Teraz pytanie czy mowa o ustawianiu sobie cronów w aplikacji czy na serwerze.
Bo jeżeli to pierwsze to zrobiłbym bazę w styl:
| klasa (kontroler) | metoda | interwał
Jeżeli te drugie to raczej normalnie wywoływany URL.
Pyton_000
20.05.2014, 12:11:38
Zapis zadań w BD i flagowanie ich.
Tuminure
20.05.2014, 15:12:02
Cytat
Pozwolę sobie zaznaczyć że od wczoraj dopiero zacząłem używać corn`a. Korzystam z Windows`a oraz xampp`a. Zainstalowałem sobie pycron.
Jeżeli planujesz wystawić swoją aplikację na jakiś hosting, to radziłbym uważać, gdyż zarządzanie cronem na nim może różnić się od zarządzania cronem lokalnie.
Fluke
22.05.2014, 06:31:46
Tylko teraz pytanie jak zarządzać cron`em pod Windows`em ?
Mam zainstalowanego Pycron`a oraz gdzieś znalazłem Cron.exe(w głównym folderze jest crontab). Jak odpalam w konsoli pycron to mam listę: -help, -install, -remove, -auto, -disabled, -interactive, -user, -password. Jak odpalam w konsoli cron to nic nie piszę ale w logach pisze, że cron został odpalony i wykonują się zadania z crontab.
Niestety nie używałem cron`a w linuxie i nie wiem jak się za to zabrać :/
Jakieś pomysły albo konkretne przykłady macie ?
timon27
22.05.2014, 07:00:28
Cytat(Fluke @ 22.05.2014, 07:31:46 )

Tylko teraz pytanie jak zarządzać cron`em pod Windows`em ?
Nie chcesz chyba zastąpić crona serwerowego cronem na swoim kompie?
Bo jeśli tak, to bardzo kiepski pomysł, a koledzy podali ci jak to należy zrobić.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.