Witam, mam problem ze zrobieniem ankiety, ma to polegac na takiej zasadzie ze uczen wystawia wszystkim swoim nauczycielom ocene z prowadzonego przedmiotu, ankieta sklada sie z 5 pytan (na kazde mozliwe jest wybranie 3 wartosci 0 1 2) na koncu nauczyciel widzi jakie oceny dostal z prowadzenia danego przedmiotu.tyle opisu rzeczywistosci teraz zaczynaja sie schody, mam tabele uczen(nr_indexu, imie,nazwisko) nauczyciel(imie ,nazwisko), przedmioty(nazwa) oraz ankieta(pytanie1,2 i tak dalej) z tego co wyczytalem i zrozumialem zrobilem te tabele wiem ze musza byc miedzy nimi relacje : student-nauczyciel wiele do wielu ,przedmiot - student wdw, itp itd
teraz chcac to zaimplementowc w mysqlu niewiem jak zrobic prosta rzecz mianowicie majac kilki uczniow jak przypisac im odpowiednie przedmiotu lub nauczyceli i jakimi zapytaniami to pozniej wyswietlic. prosilbym o pomoc tu na forum lub na privie bede bardzo wdzieczny lub nawiazae kontakt z kims kto podjalby sie pomocy za wynagrodzenie
popbart
24.11.2004, 00:04:44
Ja za bardzo nie lubię relacji wiele do wielu.
Moja propozycja jest taka :
uczen
id_ucz|imie|nazwisko
przedmiot
id_prz|nazwa
nauczyciel
id_nau|imie|nazwisko
powiazanie
id_pow|id_ucz|id_prz|id_nau
ocena
id_oce|id_ucz|id_prz|id_nau|ocena
Tabela powiązania będzie przydatna żeby uczeń mógł ocenić tylko tych nauczycieli których ma w powiązaniach.
Jeżeli ma ktoś inne pomysły to chętnie zobaczę.
ok dzekuje za odpowiedz tylko nie rozumiem jak to teraz zrobic z ankieta jesli kazdy uczen ma z kazdego przedmiotu 1 ankiete ale nie wszyscy maja ze z tymi samymi nauczycielami czy musi byc tez encja ankieta w ktorej bedze te kilka pytan i po rozwiazaniu ankiety ta ocena "wleci " do ocen z danego przedmiotu danemu nauczycelowi?
popbart
24.11.2004, 19:50:57
Sorry , przedstawiłem ci tylko system oceniania nauczycieli np. od 1 do 5
Ty chcesz dodać do tego jeszcze ankietę?
Jak ma to wyglądać?
hmm jestem uczniem i chodze na powiedzmy 10 przedmiotow na koniec roku kazdy nauczyciel daje mi do wypelnienia ankiete z 5 pytaniami (na kazde mam do wyboru ocena 0 1 2) w ktorej podliczm sume pnktow i oddaje nauczycielowi i mam cos takiego zrobic w mysqlu i php a no i oczywiscie ankieta jest anonimowa a na koniec zlicz sie wszystkie oceny od uczniow i wystawia ocene danemu nauczycielowi z kazdego przedmiotu kotrego uczyl troche mnie to przerasta

zgory dzeki za pomysly i propozycje
popbart
26.11.2004, 02:48:58
Dodaj tabele:
ankieta
id_ank|nazwa
pytanie
id_pyt|id_ank|nazwa
oraz dodaj pole do tableli ocena
id_pyt
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.