Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Program matematyczny w php...
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Zigi
Mam taki szalony pomysł (wszyscy tak mówią) zrobienia programu, który rozwiązywałby zadania z matematyki (kiedyś też z fizyki) krok po kroku.
Pytania:
1. Czy jest to mozliwe do wykonania przez 1-2 osoby?
2. Czy lepiej byłoby to napsiać korzystając z php 5 czy z 4?
3. Jak by to można zrobić (ogólna lista kroków)?
4. CZy ktoś słyszał/zna/używa taki program?

Liczę na liczne odpowiedzi i komentarze. aarambo.gif
eth
Lepiej napisz program, ktory sam pisze skrypty w php. Przynajmniej sie to do czegos przyda smile.gif
rogrog
no to zależy jakie zadania

jeśli chodzi o równania to myślę żę by się dało zrobić (chyba nie mówisz o zadaniach tekstowych czy też geometrycznych winksmiley.jpg )

myślę że wersja php bez większego znaczenia
Vengeance
Ja mam wrażenie, że ty sam nawet nie wiesz co konkretnie chcesz napisać biggrin.gif

Proponuje abyś na razie napisał np. skrypt do obliczania czego się da z funkcji liniowych i kreślenia wykresu smile.gif
Zigi
Rozwiazywania zadań tekstowych na razie nie planuję, ale byłoby to możliwe (mam na to pomysł)biggrin.gif

Chodzi o to żeby ten program nie był małpką robioną na lekcji informatyki. Można np. wpisać: 5x+5x-465+4x=5x czy inną funkcję a on to obliczy (wszystkie delty miejsca zerowe, eksterma, pochodne...). Myślę żeby obliczał również granice, funkcje trygonometryczne i wszystko inne co można policzyć za pomocą programu.

Ten program będzie przydatny ponieważ po każdej operacji z boku będzie wyjaśnione, co w tym momencie zrobił program oraz link do strony, na której jest to szczegółowo wyjaśnione.
ebe
proponowałbym działania na liczbach zespolonych do tego, rozwiązywanie ukł. równań całkowanie i różniczkowanie. Proponowałbym stworzyć raczej bibliotekę a nie program smile.gif oczywiście masz pojęcie o metodach numerycznych?
Spirit86
weź się lepiej zastanów nad tym co mówisz tongue.gif . Jak Ty to sobie wogóle wyobrażasz?! Jeśli byś napisał skrypt to musiałby on mieć rozwiązania do każdego typu zadań, pomyśl sobie ile jest możliwych różnych treści zadań :] . Treść może być różna o jeden wyraz i rozpoznanie zadania leży i kwiczy!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.