1992bartekk
7.01.2015, 01:41:08
Witam posiadam dwie witryny:
1) mojanazwa.pl
2) mojanazwa.pl/blog
Obie witryny korzystają z jednej bazy użytkowników. Jednak po zalogowaniu na mojanazwa.pl użytkownik musi się ponownie logować na witrynie pod adresem mojanazwa.pl/blog. Chciałbym aby jedno logowanie zarówno na mojanazwa.pl albo na mojanazwa.pl/blog było używane na obu witrynach równocześnie.
Myślałem coś o ciasteczkach albo htaccess - to rozwiązanie zdecydowanie preferuję, ale powiem ze nie mam zielonego pojęci jak to zrobić. Prosiłbym o jakiś konkretny przykład.
morthan
7.01.2015, 09:37:54
Htaccess i htpasswd raczej polecam do zabezpieczenia całej strony np przed robotami zanim zostanie uruchomiona (przynajmniej ja do tego je wykorzystuję).
Inaczej się realizuje takie logowanie gdy strony są na tym samym serwie/katalogu inaczej gdy mają wspólną bazę danych. Wnioskuję że mają tylko wspolną bazę dlatego session i cookies to dobry kierunek. Zresztą session i cookies to zawsze dobry kierunek.
[EDIT]
W sumie jak mają wspólny serwer/katalog to wystarczy samo SESSION
1992bartekk
8.01.2015, 01:13:00
Witam, obie witryny oparte na wordpressach. Szczerze nie mam pojęcia jak to zrobić. Mam wysłać jakoś ciastko na mojanazwa.pl/blog