Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zapytanie Mysql - do celow statystyk
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
Nookie
Witam

mam pytanko, jako ze modyfikuje troche moje stare skrypty i staram sie je usprawnic w zwiazku z tym mam pytanie o dobra konstrukcje tabeli do statsow ?

zastanwialem sie czt do pszczechowywania daty/godziny odiwedzin nie uzyc tylko jdnego pola datetime a pozniej odpowiednio dawac zapytania by uzyskac to co sie chce smile.gif

wczesniej mialem klika pol do przechowywania danych tego typu wiec wystarczyl prosty select ..

Pytanie jak zrobic zapytanie by uzyskac takie dane tylko z pola datetime (rrrr-mm-dd hh:mm:ss)

- w ciagu tej godziny ktora sie rozpoczela..
- dzienna ilosc odwiedzin
- odwiedziny w tym tygodniu
- odwiedziny w tym miesiacu
- odwiedziny w miesiacu rozbie na psozczegolne miesiace
- w danym roku
- wszystkie

poza dniowymi ktore bylby ala:
  1. SELECT DATA FROM stats WHERE date LIKE '2004-12-13 %'

to niestety nie bardzo mam pomysl ? czy bedzie trzeba moze uzywac jakiej podfunkcji CAST ?

p.s. a dla odwaznych jeszcze jedna rzecz.. chce by statystki byly rejstrowane w ten sposob ze nawet jak ktos kliknie refresh to doda rekord do bazy, ale chcialbym zrobic zapytanie ktore potrafiloby brac rekordy w ktorych jesli bylo to samo ip to roznica w czsaie miedzy poszczegolnymi wpisami musial abyc min 5 minut smile.gif

dzieki za wszelkie wsparcie!
dr_bonzo
Cytat
p.s. a dla odwaznych jeszcze jedna rzecz.. chce by statystki byly rejstrowane w ten sposob ze nawet jak ktos kliknie refresh to doda rekord do bazy, ale chcialbym zrobic zapytanie ktore potrafiloby brac rekordy w ktorych jesli bylo to samo ip to roznica w czsaie miedzy poszczegolnymi wpisami musial abyc min 5 minut :)
a nie prosciej jest uniemozliwic zbyt czeste dodawnie rekordow z tego samego ip?
Nookie
Pewnie ze prosciej smile.gif

jedno zapytanie wyciagajce ip danego pana i porownanie godziny.. ale nie o to chodzilo smile.gif

chce zapisywac takie dane by zobaczyc ewentualnie jaka jest roznica w wynikach smile.gif

to jak jak jest jakies rozwiazanie ? na to pytanie + wyzsze ?

dzieki
LukaszLenart
Cytat(Nookie @ 2004-12-13 22:39:43)
Witam

mam pytanko, jako ze modyfikuje troche moje stare skrypty i staram sie je usprawnic w zwiazku z tym mam pytanie o dobra konstrukcje tabeli do statsow ?

zastanwialem sie czt do pszczechowywania daty/godziny odiwedzin nie uzyc tylko jdnego pola datetime a pozniej odpowiednio dawac zapytania by uzyskac to co sie chce smile.gif

wczesniej mialem klika pol do przechowywania danych tego typu wiec wystarczyl prosty select ..

Pytanie jak zrobic zapytanie by uzyskac takie dane tylko z pola datetime (rrrr-mm-dd hh:mm:ss)

- w ciagu tej godziny ktora sie rozpoczela..
- dzienna ilosc odwiedzin
- odwiedziny w tym tygodniu
- odwiedziny w tym miesiacu
- odwiedziny w miesiacu rozbie na psozczegolne miesiace
- w danym roku
- wszystkie

poza dniowymi ktore bylby ala:

to niestety nie bardzo mam pomysl ? czy bedzie trzeba moze uzywac jakiej podfunkcji CAST ?

p.s. a dla odwaznych jeszcze jedna rzecz.. chce by statystki byly rejstrowane w ten sposob ze nawet jak ktos kliknie refresh to doda rekord do bazy, ale chcialbym zrobic zapytanie ktore potrafiloby brac rekordy w ktorych jesli bylo to samo ip to roznica w czsaie miedzy poszczegolnymi wpisami musial abyc min 5 minut smile.gif

dzieki za wszelkie wsparcie!

uzyj

1. SELECT DATA FROM stats WHERE date = '2004-12-13'

to dotyczy 2004-12-13 00:00:00, mozesz uzyc

1. SELECT DATA FROM stats WHERE date >= '2004-12-13'

Like jest tylko istotne dla danych znakowych
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.