Witam ponownie
Zastanawiam się jak może wyglądać tabela do takiej strony jak kwejk, demotywatory czy wiocha? Ponieważ chcę zrobić stronę tego typu, ale w jednej tematyce.
Myślałem o takiej tabelce.
id | tytul | podpis | url_obrazka | zrodlo | id_user | status | id_ocena
i tabelka z ocenami
id | plus | minus
i teraz jak identyfikować użytkownika oceniającego?
Myślałem o takim czymś, że dodaje IP do tabeli plus lub minus w zależności na przycisk, ale samo IP, to chyba za mało na identyfikację użytkownika?
robertpiaty
8.04.2015, 14:56:38
Z tego co proponujesz to do każdego obrazka można dodać tylko 1 ocenę, a chyba nie o to chodziło.
Co do identyfikacji to: IP, data z godziną. Jeśli chcesz jak najwięcej zanotować to możesz dodać: system operacyjny, przeglądarka, rozdzielczość.
Chodzi o to, aby każdy użytkownik mógł dodać tylko jedną ocenę do jednego obrazka. A nie, że użytkownik sam sobie naklika np. +50, dlatego musi być jakaś blokada. Ale problem jest z osobami które maja zmienne IP. Dlatego blokada na samo IP, to za mało.
johny_s
9.04.2015, 01:10:49
Jeśli nie wprowadzisz logowania, to się przed tym nie zabezpieczysz
Wtedy było by głosowanie tylko dla zalogowanych i zapisywało by id zapisanej osoby. Może być i tak

Dzięki
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.