Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: ehhh znó wyciąganie rekordów ehh
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
dcfighter
Postanowiłem zrobić sobie skrypt wyciągający 5 tytułów tematów, w których jest więcej niż 10 postów z forum phpbb wygląda to tak:
  1. <?
  2. require_once ('mysql_connect.php'); // Poł&plusmn;cz się z baz&plusmn; danych.
  3. $query="SELECT topic_title
  4. FROM phpbb_topics WHERE (topic_replies>10) LIMIT 0, 5";
  5. $result=@mysql_query($query);
  6. while($row=mysql_fetch_array($result))
  7. {
  8. echo("$row[0]");
  9. }
  10. ?>

No i wszystko jest okej, z tym, że wyświetla mi wszystkie tematy jednym ciurkiem, czy da się je jakoś oddzielić? Przy okazji, czy da się z nich zrobić url bezpośrednio do danego tematu?
crash
Co oddzielić od czego? Linki bez problemu zrobisz, ale musisz pobrać jeszcze z bazy id tematu.
  1. <?php
  2. echo '<a href=\"./viewtopic.php?t='.$row[1].'\">'.$row[0].'</a>';
  3. ?>
dcfighter
Chodzi mi o oddzielenie naz tematów bo teraz to wygląda tak:
http://members.lycos.co.uk/ps2team/przyklad/forum.php
a chcę, żeby te tematy były oddzielnie, najlepiej jeden pod drugim.
Dawid Pytel
Jest kilka zasad, które musiałbyś zrozumieć podczas pisania w php. Otóż:

php generuje kod HTML, który jest interpretowany przez przeglądarkę i wyświetlany.

Generuje kod?
Tak, oznacza to, że podczas wypisywania danych (funkcja echo) powinieneś pomyśleć jakie znaczniki HTML tam wsadzić. Na mój nos najprościej będzie użyć <br> lub "<hr>" i po sprawie.

Gdzie tego użyć?
A np tutaj:

1. <?php
  2.  
  3. echo $row[0].&#092;"<br>\";
  4.  
  5. ?>
dcfighter
Dobra, thx, ale mam jeszcze jeden problem, plik moja strona jest na innym serwerze a skrypt na innym (nie mogę umieścić na tym ,samym co strona, bo nie znam nazwy hosta dla bazy danych i muszę wpisywać localhost) I teraz pytanie jak umieścić taki skrypt na stronie?
crash
Hehe, ale zakręciłeś. Nic nie zrozumiałem. No tylko coś tam o localhoscie. Tak więc znasz hosta bo localhost to host biggrin.gif
dcfighter
Dobra, spróbuje to wytłumaczyć ^^
Stronkę, na której chcę wyświetlić skrypt jest na lycosie, konto "dcfighter" ,a konto
ze skryptem i z forum jest na koncie "ps2team". Jest tak, gdyż jeśli bym ustawił skrypt od czytania tych tematów na koncie ze stroną, to nie wiedział bym jak się odwołać do hosta od forum, gdyż lycos nie podał takiej informaji sleep.gif (próbowałem www.locos.co.uk itd. ale nie działało)
I teraz moje pytanie, jak zrobić, żeby wyświetlić na stronie ,która jest na koncie "dcfighter" skrypt z konta ps2team.
crash
Jak nie podają hosta? Zaloguj się i wejdź na http://www.tripod.lycos.co.uk/build/php4u/. A co do kożystania z bazy z innego konta to wątpie żeby udstępniali taką możliwość.
popbart
Jedyne co pozostaje to otwarcie pliku wygenerowanego przez twój skrypt na lycosie tongue.gif
dcfighter
Cytat(crashu @ 2004-12-31 08:43:30)
Jak nie podają hosta? Zaloguj się i wejdź na http://www.tripod.lycos.co.uk/build/php4u/. A co do kożystania z bazy z innego konta to wątpie żeby udstępniali taką możliwość.

Taaaaaaa......... podają.........HOST:LOCALHOST....... ehh sleep.gif

Głównie chodzi mi o to ,czy skrypt w php ma możliwość otwierania skryptów,które znajdują się na innym serwerze. jakaś wariacja na temat fopen. (nie chce zakładać następnego tematu, to piszę tutaj)
popbart
Daj w pliku na lycosie Jakiś komentarz np. <!-explode-> tu tresc która cię interesuje <!-explode-> potem otwórz ten plik fopen" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual a następnie podziel explode("<!-explode->",$plik)
explode" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual
dcfighter
W między czasie znalazłem inne rozwiązanie, zrobiłem backup forum ,wrzuciłem je na freesql i mam luxik, bo teraz już znam hosta dla bazy.....umpa umpa jjeej
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.