Mam takie zadanie, ktore nie bardzo wiem jak rozwiazac. Mianowicie: mam baze danych z meczami ligi angielskiej (championship). Baza ta zewiera mecze, ktore sie juz odbyly i przyszle mecze. Po rozegraniu aktualnych meczy, auaktualniam wszystko.
Chcialbym wyswietlac liste aktualnych meczy a obok nich policzone srednie liczby bramek z bezposrednich meczow pomiedzy tymi dwoma druzynami (maxymalnie 5 ostatnich Head To Head) meczy oraz numer meczy H2H z ktorych te srednie byly liczone.
Poki co. mam cos takiego na liste meczy:
Mecze z wczoraj:
SELECT ko_time, home, away FROM championship WHERE ko_time = 2015-09-19
Da mi:
15:00 Blackburn Rovers Charlton Athletic 15:00 Brentford Preston North End 15:00 Bristol City Reading 15:00 Huddersfield Town Bolton Wanderers 15:00 Hull City Queens Park Rangers
Wiem jak wyswietlic bezposrednie mecze dla przykladowych dwoch druzyn:
SELECT AVG(home_score + away_score) FROM championship WHERE home ="Blackburn Rovers" AND away = "Charlton Athletic" OR home = "Charlton Athletic" AND away = "Blackburn Rovers" ORDER BY match_date DESC LIMIT 5
Zalezy mi zeby uzyskac cos takiego:
15:00 Blackburn Rovers Charlton Athletic 2.3 3 15:00 Brentford Preston North End 0 0 15:00 Bristol City Reading 1.3 3 15:00 Huddersfield Town Bolton Wanderers 2 1 15:00 Hull City Queens Park Rangers 2.45 4
Gdzie po kolei mamy: Ko_time, home, away, avg(home_score + away_score) from H2H, liczba H2H
Link do bazy. Championship
Czy ma ktos jakies pomysly jak mozna by to bylo polaczyc?
Dziekuje i pozdrawiam