Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Własny Wysiwyg - Problemy w projekcie
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
d4ng
Witajcie tydzień temu wspomniałem na forum o własnym wysiwigu tak dla skilla i satysfakcji jednak pojawiły sie pierwsze problemy... Projekt ma charakter pluginu tak żeby można go było w przyszłości używać.

Problem: Zaznaczam tekst i od razu wywołuje mi się funkcja z eventów jak to zablokować? Chce najpierw zaznaczyć potem kliknąć w pogrubienie i pogrubić. Poza tym span robi się w spanie? :/

1. Wysiwyg.prototype.select = function() {
  2. toggleToolBar.call(this);
  3. getSelectedText.call(this);
  4. initializeEvents.call(this);
  5.  
  6. }

1. function initializeEvents() {
  2.  
  3. if (Wysiwyg.selectionString) {
  4. $('.wysiwyg-font-weight').on('click', wrap('span', 'fontWeight', 'bold'));
  5. }
  6.  
  7. }

Cały projekt http://codepen.io/anon/pen/jboOMG

Ps. krytyka mile widziana! smile.gif dopiero zaczynam sie uczyć pisać w javascripcie (wcześniej jQuery Spaghetti) więc uwagi będą cenne smile.gif
Comandeer
Cytat

Weź to wrzuć na GH, jak każdy normalny człowiek. CodePen jest od pokazywania fajnych efektów w CSS, a nie tego typu skryptów.

Kod
$('.wysiwyg-font-weight').on('click', wrap('span', 'fontWeight', 'bold'));

Raczej:
Kod
$('.wysiwyg-font-weight').on('click', function()
{
    wrap('span', 'fontWeight', 'bold')
});
d4ng
witam ponownie, przeleciałem sporą część internetu i nie mogę sobie poradzić z hmm detektorem? wykrywającym zmianę szerokości diva

1. $('.wysiwyg-page-text')

link do projektu : https://github.com/wroblja/Bootstrap-A4-WYSIWYG-Editor

dzięki temu obsłużę nie tylko klawisz Enter czy Backpase ale np wklejenie zdjęcia przez użytkownika czy zwyczajne wklejenie tekstu...

Ps. Drogi Moderatorze proszę w takim razie usunąć tamten temat, będę rozwijać ten.
vokiel
Cytat(d4ng @ 30.11.2015, 13:50:30 ) *
witam ponownie, przeleciałem sporą część internetu i nie mogę sobie poradzić z hmm detektorem? wykrywającym zmianę szerokości diva

A do czego Ci to potrzebne?
Comandeer
Cytat
dzięki temu obsłużę nie tylko klawisz Enter czy Backpase ale np wklejenie zdjęcia przez użytkownika czy zwyczajne wklejenie tekstu...

Coś to, panie, od tyłka strony się za to zabierasz wink.gif
Wszystko de facto da się obsłużyć eventami: keyup, paste… O ile się nie mylę, dodatkowo wszystkie zmiany można przechwytywać przez MutationObserver, ale IMO zdarzenia powinny wystarczyć.
d4ng
Cześć wiedziałem że na was 2 można liczyć smile.gif już prostuje o co mi chodzi... Założeniem mojego edytora jest to że tekst dziele na strony jak w wordzie aby mógł to zrobić badam wysokośc kontenera jeżeli przekroczy wysokośc jednej strony (29.7cm) to pod spodem skrypt dodaje koleją strone w tle. Zależy mi na tym żeby skrypt reagował na wklejenie np zdjęcia przy pomocy funkcji w moim wysiwigu jak i np przez zwykłe kopiuj wklej prawym przyciskiem myszy czy ctrl+v. Na razie na urządzenia mobilne nie patrze... aby mieć pewność że żadne zachowanie użytkownika mnie nie zaskoczy myślę o śledzeniu wysokości kontenera. Co o tym myślicie?

Ps. Przy okazji wiem że da się zbindować komendę np. "ctrl + z" i dodać do niej własną funkcję. Ale czy da się tak w drugą strone np zrobie

1. <button class="btn undo">Cofnij</button>

i jakimś magicznym sposobem zachowa się jak po kliknięciu ctrl + z. hmm?
vokiel
Cytat(d4ng @ 30.11.2015, 13:50:30 ) *

Cytat(d4ng @ 2.12.2015, 10:15:00 ) *
Założeniem mojego edytora jest to że tekst dziele na strony jak w wordzie aby mógł to zrobić badam wysokośc kontenera jeżeli przekroczy wysokośc jednej strony (29.7cm) to pod spodem skrypt dodaje koleją strone w tle.

Wysokość a szerokość robi lekką różnicę wink.gif

Co do wychwytywania tego, to nie ma event'ów na zmianę wysokości elementu (przynajmniej ja nie znam). Zatem powinieneś się skupić na zdarzeniach wklejania, ale także zwykłego pisania (pisząc tekst też można przecież go stworzyć tyle, że będzie musiał zostać podzielony). Zatem do obsługi masz każdą możliwą drogę wprowadzenia contentu (wklejanie, d&d, pisanie).

Co do CTRL+Z to wystarczy, że przechwycisz zdarzenie naciśnięcia odpowiednich klawiszy i wywołasz odpowiednią funkcję. Dalej bindujesz kinięcie w swój przycisk do tej funkcji i masz ten sam efekt.
Comandeer
Co prawda eventów na zmianę rozmiarów nie ma, ale jak mówiłem dałoby się ogarnąć to dzięki MutationObserverowi. Niemniej słuchanie zdarzeń związanych z poszczególnymi akcjami wydaje się leppszym rozwiązaniem.
d4ng
Cytat
Co do CTRL+Z to wystarczy, że przechwycisz zdarzenie naciśnięcia odpowiednich klawiszy i wywołasz odpowiednią funkcję.

yyy jak to przechwycić? jakiś przykład?

w jaki sposób po dodaniu diva na koniec zawartości danego elementu (append) przenieść za ten nowo dodany element focus?
Comandeer
Cytat
yyy jak to przechwycić? jakiś przykład?

Polecam sprawdzić jakie własności mają zdarzenia klawiatury.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.