Witajcie.
Szukam skryptow, aby wykonac dwie rzeczy:
1. Logowanie, ale inne niz te ktore sprawdzalem. mianowicie, kiedys widzialem taki prosty skrypt w sieci, ktory pozwala na umieszczenie formularza do logowania jako czesc mojej strony glownej. Po tym w skrypt sprawdzal czy dana osoba jest zalogowania i jezeli tak, wyswietlal czesc strony ktora ma byc widoczna tylko dla zarejestrowanych. Niezarejestrowani nie zobnacza nic w tym miejscu. Troche zagmatwalem, a zatem wyjasnie o co mi chodzi na schemacie:
<html>
<body>
<h1>to jest widoczne dla wszystkich</h1>
<?
jezeli user jest zalogowany, to wyswietl:
<h1>a to jest widoczne tylko dla zarejestrowanych<h2>.
?>
</body>
</html>
Dzieki temu moglem sterowac zawartoscia wykonanych przez mnie wczesniej stron, co ma byc widoczne dla wszystkich a co dla zarejestrowanych.
I drugi problem...
2. Szukam skryptu, ktory pozwolilby zostawiac uzytkownikom wiadomosci dla siebie wzajemnie. Podobnie funkcjonuje np. forum phpBB, czyli jezeli ktos wysle mi wiadomosc prywatna, dostaje o tym informacje zaraz po zalogowaniu sie. I o to mi chodzi. Zeby po zalogowaniu na stronie user widzial liste uzytkownikow i zeby mogl zostawiac im wiadomosci. Adresat, zaraz po zalogowaniu, otrzymywalby informacje ze ma wiadomosc do odczytania.
Czy istnieja jakies konkretne skrypty, ktore moga rozwiazac moje problemy? Dodam, ze nie interesuje mnie zaden pelny system portalowy typu jPORTAL czy PHPNuke - nie mam tyle miejsca a pozatym zalezy mi na zachowaniu obecnego wygladu strony.
Z gory dziekuje za informacje.
Pozdrawiam
Jarek