Cytat
React raczej tylko do warstwy widoku. Cały ten Flux jakoś mnie niespecjalnie przekonuje.
Mam to samo uczucie

komplikuje tylko sprawy
Cytat
Poeksperymentowałbym z dołączaniem do nich Web Components (dla GUI) i/lub Reacta
Dokladnie Poeksperymentowałbym, nie zeby cos ale mam wrazenie, no w sumie to go nie mam

ale tak jest, poprostu front-end wszedl na wyzszy poziom i jego "skomplikowalnosc" (nie wiem czy tak sie mowi za pomoca g translate nie znalazlem lepszego tlumaczniea) przewyzsza ta ktora znajdziemy pracujac w back-end-zie przynajmniej ja mam takie wrazenie, ja wyszlo symfony 2 czyli jakos 3 lata temu jak sie nie myle wtedy nadeszla rewolucja tworzenia aplikacji mowa o swiecie PHP oczywiscie o tamtego czasu mamy zend 2 / laravel / silex i duzo innych.
Potem teraz duzo ludzi przechodzi na tworzenie przedewszystkim REST za pomcoa nodejs i framework-ow z nim powiazanych i slusznie bo jest to technologia przyszlosciowa, sam bede chcial sie wziasc za Express.
No ogolnie chodzi o to ze ktos kto ma pierwszy raz stycznosc z front-end na wyzszym poziomie (czyli nie tylko uzywac jquery to zmiany koloru po kliknieciu) ale stworzyl kilka aplikacja w tym moze i kilka mobilnych dochodzi sie do wniosku ze JS i jego swiat to caly jeden wielku burdel, w sumie jak w PHP ale teraz mamy 3-4 wiodace fw (przynamniej w europie) i poki co nie szykuja sie jakies wielkie zmiany.
A w JS codzien wychodzi nowy fw (dokladnie jak 2-3 lata temu w PHP) nowe metody tworzenia ui/ogolnie front-end-u i sam sie juz w tym wszystkim gubie.
10 miesiecy temu zajmowalem sie tylko back-end jako hobby nie mialem pojecia o zadnych npm/bower/gulp/grunt nie wspominajac juz nawet o angularjs/react/underscore/requirejs i z wszystkim tym co jest powiazane ze swiatem JS.
Powoli bede przechodzil na Angular 2 ale troche z dystansem chce zrobic jakas mala aplikacje i zobaczyc jak mi pojdzie, bo tak szczerze mowiac nie podoba mi sie zabardzo sposob tworzenia aplikacji w v2, jest pare rzeczy ktore w angularjs 1 sa glupie ale po kilku miesiacach czuje sie jak w domu i nie mam problemu ze zrobieniem niczego a zrobilem napwrawde rozbudowane aplikacje.
I tak moc Typescript moge wykorzystac i v1 wiec zastanowie sie, ale i tak sila rzeczy powoli trzeba bedzie sie przesiac na v2.
Pozdro i sorry za moje spostrzezenia z rana