Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: MSSQL + SQL pobranie wartości
Forum PHP.pl > Forum > PHP
winiar789
Siemanko , Cześć !

Mam takowy problemik - jakiś mądry zaradny człowiek w bazie danych MSSQL storzył o to takie wartości

Id artykułu , Dokument handlowy ... itd

Teraz za pomocą PHP łącze się do MSSQL i pobieram wartości w przypadku zapytania

WHERE [Dokument handlowy]='3434'

Pobiera wartości ale jak już szukam i chyba problem jest polskiego znaku

WHERE [Id artykułu]='3434'

Nie pobiera mi wartości

Jest na to jakieś rozwiązanie questionmark.gif
SmokAnalog
Masz możliwość zmienić strukturę bazy danych? Raczej lepiej byłoby zachować format bez polskich znaków i bez spacji, a najlepiej w ogóle nie po polsku. Baza danych to źródło danych i jeśli kolumny zostały tak nazwane dla miłego ich odczytywania, od tego są widoki.
winiar789
Nie mam takiej możliwości sad.gif
rad11
A probowales np. `nazwa kolumny` ?

A to jest mssql to przepraszam to nie zadziała
winiar789
Próbowałem też nic - więc zrobiłem [Id artykułu] - też nic

Trochę wprowadziłem w błąd - sprawdziłem teraz - Tabela z tymi nazwami to widok nie tabela główna bazy aczkolwiek czy to coś zmienia?
franki01
Kodowanie zapytania musi być takie samo jak kodowanie MsSQL - na 99% tutaj jest błąd, bo "ł" przesyłasz w UTF8 (takie jest kodowanie w pliku), a baza danych ma "ł" kodowane prawdopodobnie w win-1252. iconv - do konwertowania kodowania całego zapytania SQL. Sprawdź tylko kodowanie w bazie danych.

Swoją drogą - wywala jakiś błąd?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.