Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Znajdowanie plików
Forum PHP.pl > Forum > PHP
MitS
Witam !

Mam pewien problem.
A mianowicie chcem zrobić rtronkę, na której jak wejdziesz i nacisniejsz przycisk szukaj to skrypt będzie przeszkiwał dysk twardy (albo wybrane katalogi) w poszukiwaniu pliku np. cgga.dat i gdy znajdzie to wyśle go na dany adres e-mail (jeżeli znajdzie dwa lub więcej plików o tej nazwie, to również wyśle tylko że w nazwie cyfra więcej czyli np. cgga1, cgga2 itd).

i mam taki skrypcik przeszukujący:

1. <?php
  2.  
  3. $dirs[] = '';
  4.  
  5.  function FindDir($dir) {
  6.  global $dirs;
  7.  
  8.  chdir($dir);
  9.  $handle = opendir($dir);
  10.  while ($file = readdir($handle)) {
  11.  $dane = split(&#092;".\", $file);
  12.  if (($file <> '.') and ($file <> '..') and (strlen($dane[1])) == 0) {
  13.  array_push($dirs, &#092;"$dir$file/\");
  14.  FindDir(&#092;"$dir$file/\");
  15.  }
  16.  }
  17.  closedir($handle);
  18.  }
  19.  
  20. FindDir('C:/usr/sfp/www/');
  21.  
  22. ?>

... ale niestety nie wiem co dalej.
Proszę o pomoc, będe wdzięczny sad.gif
jono
Hmmm.. php to język SERVER-SIDE. Nie można nim przeszukiwać katalogów na dysku. Masz uprawnienia do oglądania tylko i wyłącznie katalogów w folderze DocumentRoot, domyślnie c:/program files/apache group/htdocs/.
ennics
może lepiej w Visual Basic?
MitS
hmm... Skoro nie można w php

to VB odpada (bo tego języka nie znam- a potrzebuje czegoś nad czym mógł bym się od razu uczyć) czyli dobre by było c++ lub Delphi.

Ma ktoś pomysły questionmark.gif?
sf
W c/c++ to najlepiej zrób jeżeli to jest windows. Jeżeli np. linux to perl lub też c/c++.
Spirit86
chcesz napisać coś w stylu trojana, nie ładnie guitar.gif . Pamiętaj, że jak napiszesz program wykonywalny, to trzeba go pobrać i zainstalować, a nie wszyscy to zupełne lamy winksmiley.jpg.
MitS
blink.gif no raczej nie chcem zrobić trojana, tylko inny program. A poza tym jeżeli maił by być to już trojan to tak jak powiedziałeś musiał by ktoś go otworzyć aaevil.gif . Pomijam to, że dużo osób to lamy. Aby ktoś otworzył dany plik trzeba go do tego nakłonić Rkingsmiley.png . A jak to już się domyśl ....

Hę nadal czekam na odpowiedź do mojego posta :/
Spirit86
może skorzystaj z jezyków po stronie usera, np. JS. mógłbyś wyszukiwac w JS, wrzucać do formularza UPLOAD i ho ho, w drogę winksmiley.jpg
bendi
W javie sie da zrobic aplecik przeszukujacy pliki na dysku, nie wymaga instalacji....

....tylko ze user musi zaakceptowac certyfikat.
MitS
oooo to by było dobre smile.gif
Javy znam podstawy. Jak byś mi takie coś napisał bym był wdzięczny biggrin.gif

Pozdro !
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.