Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: pytania na początek
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > Oracle
mene
Jestem młodym oraclowcem - zielonym

pytanie 1

Jak zalogować się do oracla i czy jest to mozliwe jesli nie ma zadnej bazy danych
(chodzi tu o sqlplus z wiersza poleceń)?

pytanie 2

W jaki sposób połaczyć się z bazą z poziomu programu napisanego w VB.Net?
cfk
odn1
zalezy jakiego masz oracla ale od 8 w góre masz już przykladową baze stworzoną...ale najlepiej stworzyć własnego usera i wlasną baze...ja to robie poprzez sqlnavygator. A tak na marginesie to super program
mene
No ja mam 10g i wlasnie nie chce tej bazy którą daj mi ORACLE - chcem od podstaw zbudować swoją własną baze i tak na prawde nie wiem od czego zacząć - nie wiem jak zainstalować silnik oracla i jak pozniej sie dostac do samego sqlplus zeby zaczac tworzenie bazy - na dodatek nie kumam nic angielskiego

jak mozesz to podesli mi ten programik o którym pisalś

mene3@o2.pl

Pozdrowienia
cfk
ten programik nie wiele ci da jak nic nie kumasz... po pierwsze musisz zainstalować MIN. 3 rzeczy oracle database, oracle client i sqlplus jak to juz wszystko masz odpalasz baze oraclowa i wbijasz sie do sqlplusa i wpisujesz connect (w zależności od systemu samo connect albo z ip) on cie pyta o usera i haslo to w 10g jest tak user:root haslo:oracle no a jak sie zalogujesz to juz pozniej wszystko sobie sam zrobisz tj nowego użytkownika na prawach roota bazke etc.. a tak poza tym masz drugie wydanie oracle10g czy pierwsze?
a jak coś będziesz chciał to pisz na priva albo tu
pozdro
P.S. a oracla uczysz sie dla przyjemności czy potrzebny Ci do czegośquestionmark.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.