Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Kolejny system aliasowy ...
Forum PHP.pl > Inne > Oceny
id4
Witam

Do oceny podsyłam dzisiaj moją (naszą - Savagefive.com) ostatnia produkcję - w zasadzie to miniprodukcja. Wykonanie tego systemu zajęło nam 2 dni świąteczne - nie ma jeszcze wszystkich tekstów, ale nad tym pracuję. Co to jest? Krótko mówiąc to kolejny system darmowych aliasów. Niby nic, a jednak przydatne. Jeśli ktoś ma ochotę na jakiś aliasik, to zapraszam. Prosze również o ocenę systemu i designu.

Site: maska.org
Strus
Wizualnie jestk OK,
+ wygląda dobrze w każdej rozdzielczości
- tekst na żółtym tle jest trochu za mały

Technicznie jest tragicznie.
- Strona napisana (niepoprawnie) w HTML-u 4.01 standardziem który został ukończony w 1999roku (teraz mamy 2005 smile.gif )
- tabele użyte niezgodnie z przeznaczeniem
- użyte niedozwolone znaczniki w kodzie
- brak wymaganych atrybutów
tiraeth
Ze Strusem zgadzam się tylko co do jednego: Tabele wykorzystuje się tylko do przedstawiania wyników, choć przy budowie strony są poręczne, to powinno się używać DIV'ów, bo to jest przecież ich przeznaczenie smile.gif
Marusz
Ja osobiscie moge powiedziec, ze strona kompletnie nie jest w moim typie. Wprawdzie mam gdzies sposob jej napisania (poprawnie jest wyswietlana na kazdej przegladarce), tak smialo moge stwierdzic, ze jest to najgorsza z prezentowanych przez uzytkownika id4 praca.
SongoQ
Nie wiem czy to prawidlowe i zamierzone ale wydaje mi sie ze nie powinno sie dac mozliwosci wpisania w "Maska domeny" tej domey.

Np.
domena: 666.maska.org
maska domeny: 666.maska.org

--------------------------

Wyglada na to ze sie odwolania zapetlily (hehehe)
Strus
Cytat(Tiraeth @ 2005-03-27 08:26:40)
Ze Strusem zgadzam się tylko co do jednego: Tabele wykorzystuje się tylko do przedstawiania wyników,

Tam jest wszystko napisane http://validator.w3.org/check?verbose=1&ur...aska.org/start/

Ta strona w ogóle wygląda jakby head był wycięty z jakiejś innej stronki napisanej w XHTML-u a cała reszta w HTML-u co widać po rodzaju zamknięcia znaczników.

BTW: Tabele w cale nie są poręczne, są trudne do stylizacji.
Vertical
Według mnie webzion.org było trochę lepsze graficznie. Jak dla mnie ta czcionka i te wytarte końce tabelek nie pasują...
regis87
W takim razie powidzcie mi, moi drodzy, jak rozwiazac w divach problem dopasowywania sie wysokoscia np. menu do tresci? zeby na calej wysokosci tresci z ktorejs strony ciagnal mi sie inny pasek menu? Bo ja nie widze innych rozwiazan niz wrzucenie obrazka tla, ktory by to sztucznie rozdzielal, ale to oczywiscie nie jest dobre rozwiazanie...

http://dhost.info/standardy/mojpierwszylay...ayout/index.htm
to mam na mysli.
SongoQ
@regis87 Zobacz sobie jak na postgresql ten problem rozwiazali.
regis87
Nie widze jakos rozwiazania tego problemu :/ Tak "kolumny" maja niezalezne od siebie wysokosci...
SongoQ
Nie kolumny tylko menu gorne
regis87
Niestety, nie rozumiem co tu ma do rzeczy menu gorne.
regis87
Czuje sie nierozumiany smile.gif
Tak, moge oszukac system za pomoca obrazka tla. Ale nie chce tego robic, chcialbym moc zrobic to tylko za pomoca kolorow tla, tak jak to jest mozliwe w tabelkach! A na samych divach zrobic sie tego NIE DA (noo, podobno sie da, ale dziala tylko w firefoxie, hy hy).
Strus
Cytat(regis87 @ 2005-03-28 22:45:21)
Czuje sie nierozumiany smile.gif

Ja też Cię nie rozumiem tongue.gif Możesz bardziej wylewnie opisać o co Ci chodzi, patrzyłem na przekład, ale nic tam niezwykłego nie widzę.
scanner
Ostrzeżenie.
Wszystkie następne posty OT będą KASOWANE.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.