Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wstawienie kilku rekordów jednocześnie
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
drakes
Jak wstawić kilka rekordów jednocześnie do bazy za pomocą jednego wyrażenia. Chodzi mi mniej więcej o coś takiego:

INSERT INTO `osoby` VALUES ('1', 'Arek', `kowalski`) ('2', 'Ania', `kowalska`)
Ociu
  1. <?php
  2. $arr = array(&#092;"kolumna\"=>\"rekord\" etc..);
  3. foreach($column => $value AS $arr)
  4. {
  5. mysql_query(&#092;"INSERT INTO osoby SET \".$column.\" = '\".$value.\"' etc...\");
  6. }
  7. ?>
Michał2000
insert into TABELA set
TABELA = 'WARTOSC',
TABELA = 'INNA_WARTOSC',
TABELA = 'JESZCZE_INNA_WARTOSC',
INNA_TABELA = 'WARTOSC',
INNA_TABELA = 'INNA_WARTOSC';

I tak dalej smile.gif Tatwo wykorystac do tego pętle
Synaps
Cytat(drakes @ 2005-04-10 20:02:43)
Jak wstawić kilka rekordów jednocześnie do bazy za pomocą jednego wyrażenia. Chodzi mi mniej więcej o coś takiego:

INSERT INTO `osoby` VALUES ('1', 'Arek', `kowalski`) ('2', 'Ania', `kowalska`)

Według mnie sam odpowiedziałeś sobie na zadane pytanie. Do dodania kilku rekordów naraz Mysql udostępnia nastepująca składnie SQL'a :

1. INSERT
  2. INTO tabela ( pole1, pole2, pole3) VALUES ( a1, a2, a3 ),( b1, b2, b3), .....
nospor
Ociu: Skasuj swój post (lub ktoś z moderatorów).
Przecież insert nie ma takiej składni. Jeszcze jakiś biedak się nim zasugeruje i będzie bulba
SongoQ
@nospor

Zobacz na strone: http://dev.mysql.com/doc/mysql/en/insert.html
i zobacz na 2 przykład smile.gif Ociu ma racje, to ty nie masz
nospor
SongoQ: No proszę. Człowiek caŁe życie się uczy winksmiley.jpg Dzięki za wyjaśnienia i sorki za niewiedzę.

Aczkolwiek ta metoda jest chyba rzadziej używana
SongoQ
W ORACLE i Postgresie sie nie spotkalem z taka składnia, przyznam sie ze jeszcze nigdy tak nie wykonywalem zapytan. Nie wiem czy taki zapis jest w standardzie dozwolony ale jesli znajduje sie w dokumentacji MySQLa to mozna stosowac.
jedrus4
Cytat(Michał2000 @ 2005-04-10 18:40:57)
insert into TABELA set
TABELA = 'WARTOSC',
TABELA = 'INNA_WARTOSC',
TABELA =

Moze to przez chorobe, ale - czy to nie totalne bzdury? Co to wogole za skladnia?questionmark.gif
SongoQ
Cytat
insert into TABELA set
TABELA = 'WARTOSC',
TABELA = 'INNA_WARTOSC',
TABELA = 'JESZCZE_INNA_WARTOSC',
INNA_TABELA = 'WARTOSC',
INNA_TABELA = 'INNA_WARTOSC';

@jedrus4 Dopiero to teraz zauwazylem, ale zobacz ten bajer - inna_tabela = 'wartosc'

He he cos mi sie wydaje ze @Michał2000 albo lekcji nie odrobil albo procuje nad ulepszeniem SQLa. Tak na przyszlosc radze sie zastanowic co sie pisze.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.