Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wzór na rzeczywistą stopę procentową
Forum PHP.pl > Forum > PHP
ktuvok
Potrzebuję oprogramować wyliczanie rzeczywistej stopy procentowej, zgodnie z ustawą o kredycie konsumenckim. Mam wszystkie niezbędne dane, ślicznie wyliczony harmonogram spłat kredytu ratalnego, a także ten skomplikowany wzór na rzeczywistą stopę procentową, pobrany z załącznika do ustawy.

Wzór jest w rzeczywistości równaniem - po lewej stronie mamy kwotę kredytu, a po prawej sumę ułamków; w mianowniku każdego z nich jest upchnięta stopa, którą trzeba wyliczyć. Nie wiem, czy dobrze ten wzór rozumiem, ale w najprostszym przypadku sprowadza się on do postaci równania kwadratowego, z którego faktycznie coś tam wyliczyć można. Niestety - w przypadku "standardowym" (od 12 do 24 rat kredytu) równanie (24-stopnia?) przerasta moje umiejętności matematyczne, nie mówiąc już o zakodowaniu tego w php. A może ja to źle rozumiem?

Wiem, że są gotowe algorytmy, np tutaj. Niestety sposób rozwiązania pozostaje tajemnicą twórców...

Szukałem w archiwach grup dyskusyjnych, ale wiedza prezentowana na ten temat jest dość mierna... Może ktoś z Was będzie wiedział, jak to ugryźć?

Jeśli ktoś to już robił to będę wdzięczny za wskazówki. Pytam na forum PRO, ponieważ nie sądzę, żeby uczestnicy pozostałych mieli styczność z tą problematyką.

Pozdrawiam,
K
sobstel
http://www.abc.com.pl/serwis/du/2001/1081-001.gif

objaśnienie : http://www.abc.com.pl/serwis/du/2001/1081.htm (gdzieś tak w połowie strony)
ktuvok
Dziękuję za reakcję.

Analogiczne przykłady są w załączniku do ustawy... Moim zdaniem średnio trafione. Czy ktoś potrafi powiedzieć, jak będzie wyglądał wzór dla kredytu spłacanego przez 12 kolejnych miesięcy? Czy w mianownikach potęgami będą zawsze [liczba dni od wypłaty/365]? Jeśli tak, to otrzymamy - jak już pisałem - równanie 12 stopnia, którego nie sposób rozwiązać za pomocą przybliżeń, bo liczba dni np. pomiędzy 1.01 a 01.02 jest inna niż pomiędzy 01.02 a 01.03. Chyba, że należy założyć równe, 30-dniowe okresy, bo nie ma to znaczącego wpływu na rezultat obliczeń - czy ktoś z Was ma w tej materii doświadczenie?

Podejrzewam, że skrypt pod adresem, który podałem, korzysta z jakichś przybliżeń, wszak działa szybko i całkiem sprawnie...

Będę wdzięczny za dalsze wskazówki.

Pozdrawiam,
K
hawk
Na moje oko ten wzór już na starcie jest błędny, bo nie uwzględnia lat przestępnych. Owszem, napisane jest, aby za podstawę przyjąć odpowiednio 365 lub 366 dni, ale co będzie, jeżeli kredyt udzielany jest na wiele lat, z czego niektóre są przestępne? Wstawić do mianownika 365,5?

Chociaż nie ma to wielkiego znaczenia, bo rzeczywista stopa procentowa jest przecież tylko przybliżeniem.

Podejrzewam, że równanie takie musisz rozwiązać nie algebraicznie, ale metodami numerycznymi.
sobstel
@hawk, dla kredytow przyjmuje sie 365 dni.
kszychu
Tak na marginesie, nie sądzę, by wątek pasował do tematyki php pro. Przenoszę na php.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.