Potrzebuję oprogramować wyliczanie rzeczywistej stopy procentowej, zgodnie z ustawą o kredycie konsumenckim. Mam wszystkie niezbędne dane, ślicznie wyliczony harmonogram spłat kredytu ratalnego, a także ten skomplikowany wzór na rzeczywistą stopę procentową, pobrany z załącznika do ustawy.
Wzór jest w rzeczywistości równaniem - po lewej stronie mamy kwotę kredytu, a po prawej sumę ułamków; w mianowniku każdego z nich jest upchnięta stopa, którą trzeba wyliczyć. Nie wiem, czy dobrze ten wzór rozumiem, ale w najprostszym przypadku sprowadza się on do postaci równania kwadratowego, z którego faktycznie coś tam wyliczyć można. Niestety - w przypadku "standardowym" (od 12 do 24 rat kredytu) równanie (24-stopnia?) przerasta moje umiejętności matematyczne, nie mówiąc już o zakodowaniu tego w php. A może ja to źle rozumiem?
Wiem, że są gotowe algorytmy, np tutaj. Niestety sposób rozwiązania pozostaje tajemnicą twórców...
Szukałem w archiwach grup dyskusyjnych, ale wiedza prezentowana na ten temat jest dość mierna... Może ktoś z Was będzie wiedział, jak to ugryźć?
Jeśli ktoś to już robił to będę wdzięczny za wskazówki. Pytam na forum PRO, ponieważ nie sądzę, żeby uczestnicy pozostałych mieli styczność z tą problematyką.
Pozdrawiam,
K