Tabela z użytkownikami wygląda następująco:
CREATE TABLE admin ( login varchar(32), haslo varchar(32) );
wpis wygląda następująco :
INSERT INTO adm<span style='color:orange'><span style='color:green'>in</span> VALUES ( 'admin',password('admin') );
i teraz admin.php
<?php // dołączenie plików funkcji tej aplikacji require_once('funkcje_plyty_lista.php'); if ($HTTP_POST_VARS['login'] && $HTTP_POST_VARS['haslo']) // próba logowania { $login = $HTTP_POST_VARS['login']; $haslo = $HTTP_POST_VARS['haslo']; if (loguj($login, $haslo)) { // jeżeli w bazie danych, zgłoszenie identyfikatora użytkownika $HTTP_SESSION_VARS['uzyt_admin'] = $login; } else { // niepomyślne logowanie tworz_naglowek_html('Problem:'); tworz_html_url('logowanie.php', 'Logowanie'); tworz_stopke_html(); exit; } } tworz_naglowek_html('Administracja'); if (sprawdz_uzyt_admin()) wyswietl_menu_admin(); else tworz_stopke_html(); ?>
do tego funkcje_bazy_system.php
<?php //funkcje bazy danych function lacz_bd() { if (!$wynik) return false; return false; return $wynik; } ?>
do tego funkcje_uwierz.php
<?php require_once('funkcje_bazy_system.php'); function loguj($login, $haslo) // sprawdzenie nazwy użytkownika i hasła w bazie danych // jeżeli tak, zwraca true // w przeciwnym wypadku false { // łączenie z bazą danych $lacz = lacz_bd(); if (!$lacz) return 0; $zapytanie = 'select * from admin ' .\"where login='$iduzytkownika' \" .\" and haslo=password('$haslo')\"; { // jeżeli dane są w bazie zarejestrowanie identyfikatora użytkownika $HTTP_SESSION_VARS['uzyt_admin'] = $login; } } function sprawdz_uzyt_admin() // sprawdzenie zalogowanie i powiadomienie, jeżeli nie { return true; else return false; } function zmien_haslo($login, $stare_haslo, $nowe_haslo) // zmiana hasła użytkownika // zwraca true lub false { // jeżeli stare hasło prawidłowe // zmiana hasła na nowe_haslo i zwraca true // w przeciwnym wypadku false if (loguj($login, $stare_haslo)) { if (!($lacz = lacz_bd())) return false; set haslo = password('$nowe_haslo') where login = '$login'\"); if (!$wynik) return false; // brak zmian else return true; // zmiana pomyślna } else return false; // nieprawidłowe stare hasło } ?>
i skrypt logowanie.php
<?php require_once('funkcje_plyty_lista.php'); tworz_naglowek_html('Administracja'); wyswietl_form_log(); tworz_stopke_html(); ?>
i jeszcze do tego dwie funkcje (więcej nie podaje bo nie ma takiej potrzeby)
w pliku funkcje_wyswietl.php
function wyswietl_form_log() { // wyświetlenie formularza logowania ?> <form method=post action=\"admin.php\"> <table bgcolor=#cccccc> <tr> <td>Nazwa użytkownika:</td> <td><input type=text name=login></td></tr> <tr> <td>Hasło:</td> <td><input type=password name=haslo></td></tr> <tr> <td colspan=2 align=center> <input type=submit value=\"Logowanie\"></td></tr> <tr> </table></form> <?php } function wyswietl_menu_admin() { ?> <br /> <a href=\"indeks.php\">Główna strona</a><br /> <a href=\"dodaj_kat_form.php\">Dodanie nowej kategorii</a><br /> <a href=\"dodaj_plyty_form.php\">Dodanie nowej płyty</a><br /> <a href=\"zmiana_hasla_form.php\">Zmiana hasła administratora</a><br /> <a href=\".../news/panel_news.php\">Panel newsów administratora</a><br /> <?php }
No i po próbie zalogowania
Login: admin
Hasło: admin
pisze mi komunikat :
Zalogowanie niemożliwe.Należy być zalogowanym, aby przeglądać tę stronę.
JUŻ nie wiem gdzie mam błąd w tym skrypcie, mi się wydaje że jest dobrze a nie jest przecierz.
Proszę o pomoc

bo bez tego nie zrobie nic dalej a czas mnie nagli

Dodam że mysql działa poprawnie bo inne projekciki na bazie mi chodzą
Moje przypuszczenie jest takie że coś sesja mi nie chce działać poprawnie ale oczywście mogę się mylyć
Pleas help me

------------------------------------
P.S
Teraz mi doszło jeszcze coś takiego:
Warning: session_start(): Cannot send session cookie - headers already sent by (output started at c:\usr\krasnal\www\biblia\system\funkcje_bazy_system.php:17) in c:\usr\krasnal\www\biblia\system\admin.php on line 5
Warning: session_start(): Cannot send session cache limiter - headers already sent (output started at c:\usr\krasnal\www\biblia\system\funkcje_bazy_system.php:17) in c:\usr\krasnal\www\biblia\system\admin.php on line 5
i to też nie wiem dlaczego