Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Exporter klas, przydatne przy MVC
Forum PHP.pl > Forum > PHP
CyberBob
Mam taki pomysł, ale nie za bardzo wiem jak to napisać. Otóż mam jeden plik news.model.php i jest w nim kilka(kilkanaście) definicji klas np. show_all, show_new, delete etc. I teraz chciałbym napisać takie coś co otworzyłoby sobie pliczek news.model.php i każda z klas wyeksportowało do innego pliku. Byłoby to o tyle przydatne bo cały plik news.model.php w miarę rozbudowywania modelu będzie miało duuuuży rozmiar, a akcja potrzebuje tylko takiej klasy jaką aktualnie potrzebuje, więc niepotrzebe jest ładowanie do parsera całego pliku -> niepotrzebne narzuty czasowe...Byłbym wdzięczny za jakiś pomysł.
ebe
Poprostu pisz te klasy w osobnych plikach. Ale wydaje mi się, że popełniłeś kilka błędów koncepcyjnych:

1. Klasy do obsługi modelu? Model to jedna klasa z metodami służącymi do jego modyfikacji. Inne klasy tak ale tylko agregowane w postaci obiektów do właściwości np. obługa bazy danych

2. Twoje klasy show_all, show_new powinny być akcjami (a właściwie widokami, ale niektórzy robią wszystko na akcjach) I to te akcje powinny wyciagać tak modele (stosując ich metdoy) by uzyskać pożadany efekt.

3. Takie akcje jak show_all powinny pracować na modelu Kontenera np. NewsContainer który to dopiero sam zawiera modele News
dr_bonzo
Skoro tylko kilkanascie to chyba najlepiej pociac to recznie.
CyberBob
Oki przemilczmy błedy merytoryczne tego pierwszego postu, zresztą nie trzymam się sztywno mvc i pisze to tak ażeby mi było latwiej i nazywam po swojemu :] Hmm a co do osobnych plików to szczerze nie chce mi się tongue.gif Ja tam wole pracować na jednym pliczku bo jak mam mieć otwarte kilkanaście plików z akcjami to mi się nie widzi. Może jednak jakiś automat ?
hawk
Tokenizer? Lecisz od góry do dołu, łapiesz nazwę klasy, przy nowym słowie kluczowym class/interface zrzucasz poprzednią do pliku. Sprawa się komplikuje, jeżeli między klasami coś jest. Ale w takim przypadku żaden automat nic nie wymyśli.

Mimo to na ogół robi się w drugą stronę, tzn. pisze oddzielnie i potem zbija w jeden plik winksmiley.jpg.
CyberBob
Cytat(hawk @ 2005-05-09 22:09:46)
Mimo to na ogół robi się w drugą stronę, tzn. pisze oddzielnie i potem zbija w jeden plik winksmiley.jpg.

No, ale po co mam ladowac do pamieci cosik co mi jest totalnie niepotrzebne w danym momencie, akcje jak mnie ladnie poprawil ebe za co dzieki. Hmm no dobra nie marudze już smile.gif Popatrze z tym tokenizerem, cosik fajnego zauwazylem w php preprocessor....Ok dzienx
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.