Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: ksiega gosci problem
Forum PHP.pl > Forum > Gotowe rozwiązania
raul321
mam problem bo uleprzam swoja stronke i nie wiem jak to zrobic zeby dodac ksiazke gosci czytałem podstawy php , mam juz kod prostej ksiazki nie uzywającej sql ale nie wiem jak ja mam to uruchomic mam natomiast klilka plików z rosszezeniem php3 i jak ja mam to uruchomic czy mam wklejac kod z php3 do mojej stronki html tylko jezeli jest pierwsza strona ksiazki to zeby sie wpisac odsyła mnie do stronki xxx.php3 a nie jakiejs html.czy moze do plików php3 dopisać szate graficzną jaka odpowiada mojej stroni i do linka kśiążka gości dać odsyłacz do xxx.php3 questionmark.gif jezeli tak to ten kod chyba jest walnięty bo na pierwszej stronie na ktorej maja byc wpisani goscie pokazuje się źródło kodu nie wiem co robic HELP
strife
http://www.php.pl/index.php/phppl/artykuly...ch/wstep_do_php
http://www.php.pl/index.php/phppl/artykuly...h/wyjscie_z_php

Jak to przeczytasz to nie powinieneś już mieć problemów.
raul321
szlak no przeczytałem i dalej nie wiem jak to zrobic podstawy znam to prawie tak samo jak w c++ ale no ściągnołem sobie księge gości jest tam kilka plików *.php3 i ja to mam rzucic na serwer i dac do tego pliku tylko linka i to jest jak html hehe jezeli tak to dlaczego mi na tej stronie co sie otwiera pokazuje mi sie kod księgi questionmark.gif moze ja wkleje kod moze ktos looknie p.s scarface strzelasz questionmark.gif a słyszałeś o zawodach sprawni jak zołnierze
to jest kod i co ja mam z tym zrobic help questionmark.gif

to jest strona pokazująca wpisy
<html><head></head><body><blockquote><blockquote><blockquote><center><h1>Guestbook Pintosa</h1><BR><BR><a href="18-3.php3">Dodaj wpis</a><BR></center><BR><hr size=1 width=92%>
<?
// otwieranie plików i wyciąganie z nich danych
$myfile = file("req.n");
for($index = 0; $index < count($myfile); $index++)
$myfile1 = file("req1.n");
for($index = 0; $index < count($myfile1); $index++)
$myfile2 = file("req2.n");
for($index = 0; $index < count($myfile2); $index++)
$myfile3 = file("req3.n");
for($index = 0; $index < count($myfile3); $index++)
$myfile4 = file("req4.n");
for($index = 0; $index < count($myfile4); $index++)
{
// kod odpowiedzialny za wyświetlanie wpisów na stronie
print ("<BR><B>Autor:&nbsp;&nbsp;&nbsp;</B>");
print ($myfile[$index]);
print ("<br>");
echo "<b>"."E-mail:&nbsp;&nbsp"."</b>".("<A href='mailto:".$myfile1[$index]."'>".$myfile1[$index]."</A>")."<br>";
print ("<B>Kraj (Miasto):&nbsp;&nbsp;&nbsp;</B>");
print ($myfile2[$index]);
print ("<br>");
print ("<B>Komentarz:&nbsp;&nbsp;&nbsp;</B>");
print ($myfile3[$index]);
print ("<br>");
print ("<B>Data:&nbsp;&nbsp;&nbsp;</B>");
print ($myfile4[$index]);
print ("<br>");
print ("<BR><hr size=1 width=92%>");
}
?>
</blockquote></blockquote></blockquote><BR><BR><center>© Pintos 2000</center></body></html>

to jest strona z dodawaniem wpisu ale tutaj pokazuje mi sie cześć kodu i gdy naciskam na dodaj pojawiają sie błedy
<HTML><HEAD><TITLE>pintos_gb_f</TITLE></HEAD><BODY><center><h1>Wpisz sie do guestbooka</h1><BR><BR><TABLE><FORM ACTION="18-4.php3"><TR><TD>Autor</TD>
<TD><INPUT TYPE="text" NAME="autor" size="40"></TD></TR><TR><TD>E-mail</TD><TD><INPUT TYPE="text" NAME="majl" size="40"></TD></TR><TR><TD>Kraj</TD><TD><INPUT TYPE="text" NAME="kraj" size="40"></TD></TR><TR><TD>Komentarz </TD><TD><TEXTAREA NAME="komentarz" COLS="35" ROWS="5""></TEXTAREA></TD></TR><TR><TD></TD><TD><INPUT TYPE="hidden" NAME="data" size="20" value="<? print (Date("d-m-y, H:i")); ?>"></TD></TR><TR><td></td><TD><input type="reset" value="Rezygnuj"><INPUT TYPE="submit" value="Dodaj wpis"></TD></TR></FORM></TABLE><center></BODY></HTML>

a to nie wiem co to jest biggrin.gif
<HTML><HEAD></HEAD><BODY>
<?
// wyswietlanie podziekowania za wpis
// oraz powiadomienia o zle wypełnionym formularzu
$sukces=($autor!="" AND $majl!="" AND $kraj!="" AND $komentarz!="");
if($sukces) echo "<center><h1>Dziękujemy za wpisanie się do Guestbooka</h1><BR><BR><A HREF=\"tesst.php3\"><h2>Powrót na witrynę</h2></A><BR></center><br>";
else {
echo "<BR><BR><center><h2>Musisz wypełniś wszystkie pola formularza</h2></center><br><center><form name=\"Historia\"><input type=\"button\" value=\"<<< &nbsp;&nbsp;Powrót do formularza\" onClick=\"history.back()\"></form></center>";
exit;
}
?>
<?
// *** przetwórz dane z formularza i dopisz do pliku
$CatalogRequests = fopen("req.n", "a");
if($CatalogRequests)
{
fputs($CatalogRequests, "$autor\n");
fclose($CatalogRequests);
}
?>
<?
$CatalogRequests = fopen("req1.n", "a");
if($CatalogRequests)
{
fputs($CatalogRequests, "$majl\n");
}

?>
<?

$CatalogRequests = fopen("req2.n", "a");
if($CatalogRequests)
{
fputs($CatalogRequests, "$kraj\n");
}
?>
<?
$CatalogRequests = fopen("req3.n", "a");
// zamiana znacznika konca lini na znacznik <br>
$komentarz = ereg_replace("\r\n","<br>",$komentarz);
// usuwanie kodu html i wulgarnych słow
include("html.php3");
if($CatalogRequests)
{
fputs($CatalogRequests, "$komentarz\n");
}
?>
<?
$CatalogRequests = fopen("req4.n", "a");
if($CatalogRequests)
{
fputs($CatalogRequests, "$data\n");
}
?>
</BODY></HTML>
ikioloak
bbcode i naucz sie pisac krotsze zdania niz na 3 linijki bo cieeezko zrozumiec cokolwiek.
A jak znasz podstawy, to doczytaj troche i napisz swoja ksiege tongue.gif
Lisek54
http://forum.php.pl/index.php?showtopic=24...hl=księga+gości

Sprawdzona księga!!! Sam miałem ten problem biggrin.gif
raul321
Rkingsmiley.png po co mam pisac własny jezeli juz ktos napisał to tak jak by kazdy wymyslał co chwila te same reguły w fizyce bez synsu do dzis nie było by komputerów a tak na serio to jestem zajebistym lyńiem rolleyes.gif i mi sie niechce, chce tylko wiedziec moze zle walnołem tego posta trza było dla początkujących heheh , jak umiescic tą książke na strone czy wystarczy przegrac pliki ksiazki na serwer i w stronie głownej na linku do ksiega gosci wpisac aby otwirał plik *.php questionmark.gifquestionmark.gifquestionmark.gifquestionmark.gifquestionmark.gif?
Lisek54
No nie wiem o co ci chodzi ale tak:

W tym linku co ci dałem jest kod do księgi i tam są konfiguracje i teraz tak:

Nazwa pliku w którym ma być księga to book.php w tym samym katalogu gdzie book.php ma być wpisy.txt oby dwa pliki wrzucasz na serwer i plikowi wpisy.txt dajesz chmod 777 a co do linku to jeżeli chcesz wstawić go na stronkę w php:
  1. <? include(&#092;"book.php\"); ?>

A html hmm to tylko pozostaje tutaj <a href=>
  1. <a href=book.php alt=Super księga gości fanego ziomka>Księga gości !ZaPrAsZaM!</a>

Coś jeszcze guitar.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.