Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Ustawienia sekcji Error handling and logging w php.ini
Forum PHP.pl > Forum > PHP
rb_zg
Witam (poraz pierwszy).

Jakie powinno być właściwe ustawienie zmiennej error_reporting w sekcji Error handling and logging pliku php.ini
Bo u mnie (IIS i php 4.3.2) przy domyślnych ustawieniach error_reporting = E_ALL w większości skryptów pokazuje błędy.
Kiedy dam error_reporting = E_ERROR to już jest wszystko ok.

Pozdrawiam
Wankster
error_reporint = E_ALL & ~E_NOTICE - ja mam tak biggrin.gif
Seth
Ustaianie poziomu wyswietlanych bledow w php.ini ukryje je ale moze powodwac, ze na serwerze z innymi ustawieniami bledy nadal beda sie pokazywac najlepiej zrobic to za pomoca funkcji php [manual:d11a2820ae]error_reporting[/manual:d11a2820ae].
Swoja droga to prawidlowo napisany kod nie powinien zwracac zadnych bledow nawet przy raportowaniu wszystkich bledow.
adwol
Cytat
Swoja droga to prawidlowo napisany kod nie powinien zwracac zadnych bledow nawet przy raportowaniu wszystkich bledow.

Ale wtedy musisz większość funkcji poprzedzać znakiem @, a i tak może się zdarzyć sytuacja kiedy coś Ci się wymknie. Chyba jednak lepszym pomysłem jest zablokowanie tego globalnie.
Seth
Cytat
Ale wtedy musisz większość funkcji poprzedzać znakiem @, a i tak może się zdarzyć sytuacja kiedy coś Ci się wymknie. Chyba jednak lepszym pomysłem jest zablokowanie tego globalnie.

Nie koniecznie. Wystarczy sprawdzac co wchodzi do funkcji (co moglo by powodowac blad), wyniki samych funkcji i co najwazniejsze... uzywac handlerow wyjatkow - wtedy gdy nawet pojawi sie blad mozemy sami poinformowac o tym uzytkownika w sposob, ktory nie bedzie narazal na przeciek informacji.
KaMeLeOn
Ukrywanie NOTICE to według mnie jeden z najpoważniejszych błędów programisty php... zwłaszcza jeżeli ktoś ma zamiar pracować w tym zawodzie.
scanner
Za każdym razem gdy toczy się dyskusja o E_NOTICE przypominają mi się czasy, gdy programnista musiał definiowac i deklarowac zmienne przed ich użyciem..
... to były piękne czasy...
KaMeLeOn
Cytat
Za każdym razem gdy toczy się dyskusja o E_NOTICE przypominają mi się czasy, gdy programnista musiał definiowac i deklarowac zmienne przed ich użyciem...

I o to właśnie chodzi... to jest podstawa programowania.
php niestety rozleniwia programistów przez to, że automatycznie rozpoznaje typy zmiennych.
mhs
:?:
czy mógłby ktoś mi wytłumaczyć pojęcie E_NOTICE (NOTICE) oraz handlery i ewentualnie podać jakieś przykłady kodu? Nie spotkałem się jeszcze z tym lub też nieświadownie używam już tego.
:oops:
kris_
ja uwazam ze na maszynie na ktorej sie programuje php nie powinno ukrywac zadnych bledow natomiast na maszynie z ktorej korzysta klient naleszy NOTICE schowac aby w przypadku przypadkowych bledow nie smiecic klientowi na ekranie.
scanner
kris_ : jeśli masz pełną kontrolę na d tym co robi skrypt, nie będziesz miał błędów.

mhs:
cały rozdział manuala: http://pl2.php.net/manual/pl/ref.errorfunc.php
chfast
Dobrym pomysłem przy pisaniu swojego skryptu jest ustawienie[php:1:e0dd2c787f]<?php
error_reporting = E_ALL;
?>[/php:1:e0dd2c787f]zaraz na w pierwszej linijce i eliminowanie na bieżąco wszystkich pojawiających się błędów.

Niektóre skrypty zapisują np. klucze tekstowe w tablicy bez cudzysłowów co generuje całe strony błędów E_NOTICE.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.