powinno się zrobić
<input type="checkbox" name="nazwa" value="wartosc">
<input type="checkbox" disabled="disabled" name="nazwa" value="wartosc">
Jak to najlepiej napisać?
Szukałem zarówno na forum jak i w internecie i nie mogłem znaleźć.
Edit
Korzystając z różnych informacji/kursów itp. znalezionych w necie napisałem takie coś:
Ma to jednak dwie podstawowe wady:
<HTML> <head> <script LANGUAGE="Jscript"> <!-- selected = 0; // Ile zaznaczonych checkboxów function swap(oForm, checkbox) { // Jeżeli checkbox jest zaznaczony, zwiększmy liczbę zaznaczonych o jeden if(oForm.name0.checked&&checkbox==0){ selected = selected+1; } else if(oForm.name1.checked&&checkbox==1){ selected = selected+1; } else if(oForm.name2.checked&&checkbox==2){ selected = selected+1; } else if(oForm.name3.checked&&checkbox==3){ selected = selected+1; } else if(oForm.name4.checked&&checkbox==4){ selected = selected+1; } else if(oForm.name5.checked&&checkbox==5){ selected = selected+1; } // Jeżeli nie jest, zmniejszmy liczbę zaznaczonych o jeden else { selected = selected-1; } // Zaznaczyliśmy już trzy. Reszta staje się niedostępna if(selected==3){ if(!oForm.name0.checked){ oForm.name0.disabled=true; } if(!oForm.name1.checked){ oForm.name1.disabled=true; } if(!oForm.name2.checked){ oForm.name2.disabled=true; } if(!oForm.name3.checked){ oForm.name3.disabled=true; } if(!oForm.name4.checked){ oForm.name4.disabled=true; } if(!oForm.name5.checked){ oForm.name5.disabled=true; } } // Nie, nie zaznaczyliśmy trzech. Wszystkie są dostępne else { oForm.name0.disabled=false; oForm.name1.disabled=false; oForm.name2.disabled=false; oForm.name3.disabled=false; oForm.name4.disabled=false; oForm.name5.disabled=false; } } //--> </SCRIPT> </HEAD> <form name="myForm"> </form> </BODY> </HTML> <script LANGUAGE="Jscript"> <!-- // Wyłączamy disabled dla wszystkich inputów myForm.name0.disabled=false; myForm.name1.disabled=false; myForm.name2.disabled=false; myForm.name3.disabled=false; myForm.name4.disabled=false; myForm.name5.disabled=false; //--> </SCRIPT>
a.) Jest DŁUGIE
b.) Działa tylko pod Internet Exploler
Wie ktoś może jak zaradzić tym dwóm niedogodnościom?
Edit2
Dziękuję za szybką odpowiedź

Jeżeli ktoś jest ciekaw moich wyników mojej własnej pracy metodą prób i przeważających błędów to:
a.) w nagłówku powinno być <script LANGUAGE="javascript"> - wtedy działa pod wszystkimi przeglądarkami
b.) Skrócony kod
<script LANGUAGE="javascript"> <!-- selected = 0; function swap(oForm, checkbox) { if(oForm.elements[checkbox].checked) selected = selected+1; else selected = selected-1; if(selected==3){ for (i=0;i<6;i++) { if(!oForm.elements[i].checked) oForm.elements[i].disabled=true; }; } else { for (i=0;i<6;i++) document.myForm.elements[i].disabled=false; } } //--> </SCRIPT> </HEAD> <form name="myForm"> </form> </HTML>