Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Tabela a pasek przewijania...
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > HTML \ XHTML
Vasquez21
Witam.

Mam taki jak mi się wydaje prosty problem z którym jednak nie mogę sobie poradzić.

Sprawa polega na tym, że mam tabelę:

1. <table border='1' align='center' width='100%'>

i teraz tak... poniżej w kodzie mam skrypt, który działa tak, że rozwija mi opis... na przykładzie :

Kod
- temat1
- temat2
- temat3

i teraz po kliknięciu w jeden z tematów rozszerza się opis do niego:

Kod
- temat1
.
.
.
OPIS OPIS OPIS
OPIS OPIS OPIS
.
.
.
- temat2
- temat3

noi właśnie pojawia się taki problem, że w momencie jak opis jest dostatecznie długi i... rozwija się na całą długość strony, z boku w przeglądarce pojawia się charakterystyczny paseczek do przewijania tekstu. Problem w tym że w momencie pojawienia się paska, cała tabela przesuwa mi się automatycznie w lewo :/

Żeby to naprawić musiałbym ustalić stałą szerokość tabelicy i zrobić wyrównanie do lewej

1. <table border='1' align='left' width='800'>

no ale wtedy jeśli ktoś ma rozdzielczość 1600x1200 to będzie to wyglądało conajmniej komicznie... ma ktoś jakiś pomysł ? :/
Kas
A nie możesz ustawić szerokości na sztywno w jakiś sensowny sposób?
Vasquez21
tzn. jak ? :/

nie mam pomysłu... nawet jeśli ustawię na sztywno, przy centrowaniu ekranu i tak w momecnie jak pojawia się pasek to ekran mi zjeżdza w lewo :/

Jak narazie ustawiłem poprostu domyślną wysokość ekranu na 1000 :/ jakoś nie mam innego pomysłu sad.gif

A nie da się może domyślnie włączyć tego paska nawet jeśli nie jest on potrzebny ? (Jako nieaktywny) ?
revyag
No więc sprawa wygląda tak:
- pod ie pionowy pasek przewijania jest zawsze, wiec tu problem zalatwiony
- pod ff możesz ustawić żeby paski przewijania były widoczne, ale będzie wtedy też widać poziomy pasek przewijania, nie wygląda to za ciekawie, w css3 bedzie możliwość zdefiniowania osobno przepełnienia dla wysokości i szerokości, na razie nie ma :/
- opera niestety nie zareaguje tak jak ff

Rozwiąznie jest jedno, które zresztą już zastosowałeś, musisz odpowiednio ustawić wysokość, niestety innego sposobu nie znalazłem.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.