Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: "here's a dirty little secret" :)
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > HTML \ XHTML
toczek
hi.
powiem szczerze ze xhtml'em interesuje sie juz chwilke i staram sie takze stronki tworzyc zgodnie z tym standardem, jednakze odkrycie jakiego dokonalem przed momentem zszokowalo mnie smile.gif.
Mianowicie cale nasze DOCTYPE i wszystkie staranania w wiekszosci przypadkow "niweczone" sa poprzez naglowki MIME Type. Jak sie okazuje strony tworzone w standardzie xhtml >= 1.0 powinny zostac przedstawione przegladarce jako "application/xhtml+xml" a nie jako "text/html" gdyz wtedy dopiero dokonuje sie wlasciwa validacja naszej stronki przez przegladarke.
Zaintrygowany tematem przetestowalem na lokalu swoje "odkrycie" i jakze sie zdziwilem gdy wstawienie taga "<br>" (DOCTYPE xhtml 1.1) zamiast tylko ewentualnego bledu przy uzyciu recznego validatora ze strony w3c otrzymalem blad :

1. XML Parsing Error: not well-formed Location: http://toczek.hopto.org/index.php Line Number 1, Column 7:<br><!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.1//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml11/DTD/xhtml11.dtd"> ------^

biggrin.gif.
Blad jest oczywiscie z firefox'a, w operze rowniez dostaje blad iz
"XML parsing failed: not well-formed (Line: 1, Character: 6)" smile.gif

jak dla mnie jest to przelomowa wiadomosc smile.gif. Juz wyjasniam czemu. Jesli decyduje sie juz na konkretny DOCTYPE to musze sie go trzymac gdyz inaczej strona nie wyswietli sie w ogole, zmusza to do konsekwencji i nie moge juz chwalic sie ikonka na dole strony valid xhtml1.1 gdy po kliknieciu validator wypluje chodz jeden blad smile.gif. Niektorzy powiedza ze to jakias mania lub odchyl psychiczny ale smile.gif. Z tego co wyczytalem to xhtml 2.0 bedzie wymagal przedstawiania dokumentu z odpowiednim typem.

Oczywiscie trzeba uwzglednic "przegladarke" IE i dla niej wrzucac stary typ "text/html" gdyz inaczej bidna sie gubi.

Mam nadzieje ze chodz troche jasno sie wyrazilem i zapraszam do dyskusji.
Pare linkow zebym nie byl goloslowny smile.gif:
The Road to XHTML 2.0: MIME Types
mimetypes
webstandards.org
rfc smile.gif

p.s
byc moze wszyscy o tym juz dawno wiedza (z tego co widze po datach artykulow to nie sa one pierwszej nowosci) ale dla mnie to calkowita nowosc ;].

p.s.2
po glebszych testach okazalo sie ze nie ma jednak rozy bez kolcow smile.gif. Validacja po stronie przegladarki odpowiada glownie tylko za domknietosc tagow. W sumie nic dziwnego skoro xml potrzebuje kazdy tag domkniety a my tak przedstawiamy ten plik winksmiley.jpg
orson
witam ...

a chcesz zobaczyć coś jeszcze śmieśniejszego questionmark.gif
http://hsivonen.iki.fi/doctype/
polecam szczególnej analizie ten oto wiersz:
Cytat
XHTML 1.0 Strict doctype with an XML declaration

w takim wypadku ie renderuje dokument tak jakby to był html3.1 ... just f*&^%$ grejt, nie ?
toczek
hahhahaa dobre smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.