Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: podstawowa czcionka
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > CSS
bronx
witam

mam takie pytanko - jak zrobić, żeby każy napis co zrobie był verdaną o size 1 ?

wiem, ze kiedyś było Basefont, ale z nowymi standardami się cos zmieniło i nie wiem jak powinno być poprawnie

aha i jeszcze dobrze by było, zeby czcionka nie zmieniała swojego rozmiaru po zmianie w przeglądarce WIELKOŚĆ CZCIONKI (wtedy trzeba to chyba robić w px, tak ?)
bela
Kod
* {
font-family: foobar;
}

?
bronx
no własnie coś mi nie działa

wstawiłem takie coś:

Kod
BODY
{
COLOR: red; FONT-SIZE: 8px; FONT-FAMILY: verdana, Arial, "Times New Roman", serif; margin: 0;
}

no i owszem, czcionka jest verdana, o kolorze czerwonym, ale obojętnie jaką wstawie wartość w FONT-SIZE (czy 12pt, czy 4pt) to i tak czcionka nie zmienia rozmiaru:/
wolguy
pod jaką przeglądarką sprawdzałeś?
bronx
pod IE (bo wiem, że pod FireFoxem to i tak jak bymk zmienil rozmiar czcionki to i tak by mi sie zmienil niezaleznie od wpisanego w stylach, tylko pod IE jak ustale w stylach cos po px lub pt to obojetnie jaka wybiore rozmiar tekstu w przeglądarce to asię nie zmieni). Ale suma sumarum to i tak się nawet nie zmienia niezaleznie od wpisanych parametrów (czyli obojętnie czy 12 px czy 4 px to i tak napis jest o tej samej wielkości)
revyag
A czy tekst którego rozmiar się nie zmienia nie jest czasem w tabelce ?
NuLL
Tak zrób
  1. BODY,TD
  2. {
  3. COLOR: red; FONT-SIZE: 8px; FONT-FAMILY: verdana, Arial, "Times New Roman", serif; margin: 0;
  4. }
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.