Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: MySQL laczenie z zewnetrznym serwerem
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
SzyszeKx
Witam!

Ostatnio zaczalem sie odrobine bawic w MySQL'u. Nie mam problemu ze skladnia czy z konkretnymi poleceniami. Nurtuje mnie jednak pewne pytanie - czy mozna z poziomu pliku mysql.exe (odpalonego przez cmd.exe) polaczyc sie z serwerem innym niz localhost? Np. do bazy danych na lycosie, boo.pl, livenet, czy_jakimkolwiek_innym? I jesli tak to jak? Z gory dzieki za odpowiedz. Mam nadzieje, ze wyrazilem sie jasno winksmiley.jpg Cheers.
mhs
tak, jest taka możliwość pod warunkiem, że na serwerze z którym chcesz się połączyć jest danemu użytkownikowi przypisany Twoje ip z którego chcesz się łączyć (czyli masz łączenia się zdalnie).

Nie wiem jak jest na lycosie czy boo.pl, ale generalnie nie spotkałem się z odmową administratorów o udostępnienie zdalnego dostępu (jeżeli sam sobie nie możesz zdefiniować np. w panelu hostingowym). Mówię tutaj oczywiście o serwerach płatnych.
SzyszeKx
Cytat
I jesli tak to jak?

winksmiley.jpg

Nie chce byc niemily, ale bardzo zalezy mi na tej informacji :-) Moze jakis przyklad, ew. link?

withstupidsmiley.gif
mhs
Jak? Prosto....
Kod
mysql -u nazwaUzytkownika -h numerIpSerwera -pHaslo

Natomiast by się połączyć z bazą danych napisz do administratora maila, że prosisz by udostępnił Ci zdalne połączenie do wybranej bazy danych dla konkretnego numeru ip (oczywiście Twojego - nie będzie tak łatwo gdy nie masz stałego ip) dla konkretnego użytkownika i hasła. Tyle.

Jeżeli sam zarządzasz serwerem to możesz wykonać to samemu (lub jeżeli Twój dostawca umożliwa np. poprzec cPanel) taką funkcjonalność. Jeżeli nie wiesz o czym piszę to poczytaj o dodawaniu użytkowników i uprawnien w MySQL'u.

Nie chcę być nie miły ale istnieje google, różne kursy dot. MySQL'a i w końcu bardzo dobra dokumentacja na mysql.com
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.