Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jak zwykle nic mi nie dziala
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
SMart
Mam krasnala, mam kod

Kod
CREATE TABLE logowanie (
  login VARCHAR(50) NOT NULL PRIMARY KEY,
  haslo VARCHAR(32) NOT NULL,
  kod VARCHAR(32) NOT NULL,
  data DATETIME NOT NULL,
  email VARCHAR(120) NOT NULL,
  dodatek VARCHAR(200)
)

i mam alert ze nie dziala laczenie z baza... sadsmiley02.gif

Ja pewnie znó nic nei wiem o SQLu/krasnalu i sie dziwie że nic mi nei dziala

Niech ktos mi pomoze! Prosze!
Balas
a gdzie dajesz tą tabelkę questionmark.gif (czyt. jak tongue.gif)
mike
Polecem naukę retoryki.

Walnąłeś tu jakąś tabelą, która nic nie mówi w kontekście pytania.
Pytania zresztą też nie ma, jest za to "Niedziała i nie wiem co."
A ja powiem tak: Jasnowidzów brak. (nawet się zrymowało)

1. Masz problem ze skryptem, który łączy się z bazą :?:
2. Nie uruchamia się serwer SQL :?:
3. Wyskakuje alert, ok. Co dokładnie głosi :?:

Powiedz coś więcej. Żeby uzyskać odpowiedź trzeba włożyć trochę wysiłku w pytanie.
mhs
mozesz bliżej określić gdzie występuje Ci ten błąd? Jaki dokładnie to jest błąd?

Masz alert, że nie działa Ci łączenie z bazą danych? Tzn? Co się dzieje:
1) nie możesz podłączyć się klientem mysql do serwera?
2) nie możesz połączyć się z php do bazy danych?

Zapewne w jednym i drugim przypadku chodzi o to, że nie możesz się połączyć z bazą danych gdyż masz złe hasło lub nazwę użytkownika.

Cytat
Ja pewnie znó nic nei wiem o SQLu/krasnalu i sie dziwie że nic mi nei dziala

I nie dziw się, że nic Ci nie działa. Najpierw trzeba coś poczytać, posiedzieć nad tym (nie kilka minut, ale czasami i nie jedno popołunie) by czegoś się nauczyć i dowiedzieć, a nie walić temat prosto na forum w nadziei że może trafi uda zgnadnąć co nie działa Ci prawidłowo.

EDIT
Cytat
Żeby uzyskać odpowiedź trzeba włożyć trochę wysiłku w pytanie.

Właśnie, Tobie nie chciało się włożyć wysiłku by sformułować pytanie, a co dopiero czegoś się nauczyć / rozwiązać problem.
SMart
O rany... ale wtopa blink.gif
Juz tlumacze co sie dzieje. Post powyższy jest "cytatem" niemalże doslownym który mozna bylo uslyszec u mnie w domu, kiedy cos mi nie dzialalo i z drugiej reki sie na nim pojawil (niech zyje logowanie automatyczne party.gif )
Prawda jest taka:

Mam skrypt logowania ściagniety z pewnej strony.
Robie wszystko wg instrukcji jak tam bylo - pliki ponazywane jak trzeba. Wszystko cacy lala...

No i jest tam też, ze trzeba utworzyc baze i w neij tabele. Kod tabeli jest wyzej. Baze robie w Adminie. Nazywam jak trzeba i wrzucam kod do tych tabelek jak trzeba.
Wszystko niby zrobione, odpalam aby zapisal dane podane wczesniej do tbeli i wyskakuje mi powiadomienie, że nie moze sie polaczyc z bazą. Patrze wiec czy baza takowa istnieje... a no jest,m ale utworzona gdzies tam indziej - jako że sie nei znam tak wiec prerzucam wszystko w razie czego do jednego meijsca... i nadal nei dziala.
A etraz nawet localhost nie chce mi sie wlaczyc blink.gif (nie wiem znow czemu) wiec tego powiadomienia tu nie moge wkleić. sadsmiley02.gif

W skrócie - moj skrypt nie kuma bazy worriedsmiley.gif rolleyes.gif
mhs
Cytat
ale utworzona gdzies tam indziej - jako że sie nei znam tak wiec prerzucam wszystko w razie czego do jednego meijsca... i nadal nei dziala.

Naprawde polecam poczytac cos o mysql'u. Kilka godzin wystarczy bys nauczyl sie czegos i rozwiazal swoj problem.

Piszesz tak malo precyzyjnie, ze trudno jest wywnioskowac co dokladnie sie dzieje. Najprawdopodobniej nie mozesz zalogowac sie do serwera (bledna nazwa uzytkownika i hasla).
SMart
Skrypt zaczal dzialaj po wrzuceniu na lycosa... guitar.gif party.gif

Cytat
Naprawde polecam poczytac cos o mysql'u. Kilka godzin wystarczy bys nauczyl sie czegos i rozwiazal swoj problem.
Przerzucone zostalo, bo normalnie nie dzialalo... a jakoze malo co umiem wiec chwytam sie wszystkiego
mike
OT
Cytat(SMart @ 2005-09-21 09:41:18)
(...) ... a jakoze malo co umiem wiec chwytam sie wszystkiego
Najgorsze wyjście. Bo jak coś jest do wszystkiego to jed do niczego.
Nie wróżę Ci wielkiej kariery programisty, czy webmastera z takim podejściem. No chyba że WabMajstera.
Naucz się jednej rzeczy a dopiero potem interesuj się nowymi horyzontami.
mhs
Cytat(SMart @ 2005-09-21 09:41:18)
a jakoze malo co umiem wiec chwytam sie wszystkiego

Następnym razem polecam chwycić książki, manuale i zacząć się uczyć... to pierwsze co powienieneś zrobić
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.