Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Data i czas z serwera?
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Cod
Czy jest możliwość, aby data i czas pobierane były przez skrypt php z serwera a nie od usera? A żeby nie zakładać osobnego tematu, zapytam jeszcze, w jaki sposób skrypt może się sam wykonać np. o jakiejś konkretnej godzinie. Thx z góry za odpowiedzi.
KaMeLeOn
Cytat
Czy jest możliwość, aby data i czas pobierane były przez skrypt php z serwera a nie od usera?
questionmark.gif?
Cytat
[...] w jaki sposób skrypt może się sam wykonać np. o jakiejś konkretnej godzinie.
Szukaj było już...
evo
Cytat
Cytat
Czy jest możliwość, aby data i czas pobierane były przez skrypt php z serwera a nie od usera?
questionmark.gif?
Cytat
[...] w jaki sposób skrypt może się sam wykonać np. o jakiejś konkretnej godzinie.
Szukaj było już...

ale zes sie wysilil koles aaevil.gif

ad1. php jest ServerSide language wiec tylko z servera

ad2. cron + szukaj
Cod
Zwykłe date() pobiera dane od usera, a nie z serva! Jak sobie człowieczek zmieni w Windowsie datę, to skrypt wyświetla nową! A ja chciałbym, aby każdemu użytkownikowi - niezależnie od tego jaką ma ustawioną datę i godzinę - wyświetlał to samo.

Co do drugiego: Idę szukać :wink:.
dragossani
Cod, pokaż mi taki serwer z php, który ciągnie ustawienie daty od usera. Bzdura na czym świat stoi.
KaMeLeOn
Cytat
ale zes sie wysilil koles aaevil.gif

Wiesz "koleś", Ty też się nie wysiliłeś... a autor postu jeszcze bardziej...
Poczytaj regulamin, to porozmawiamy... aaevil.gif
Mavestinus
Moim zdaniem chodzi o to że kolega powyżej postwił sobie serwer na swoim komputerze, i teraz jak zmienia w komputerze (a tym samym serwerze datę) to data przez funkcję date() się zmienia.
Project
Do moderatorow:
moze nalezaloby jednak wkleic gdzies temat co to jest server side... :wink:
Jak ci ludzie chca cokolwiek napisac skoro nie umieja odroznic server side od client side?

PS Kiedys proponowalem stworzenie forum "lame" i nadal jestem za tym... mozna by tam przenosc tematy takie jak ten. Mysle ze po pewnym czasie nie bylo by juz takich pytan!!! - Propozycja do rozwazenia :idea:
POZDRAWIAM
Fo
wprawdzie modem nie jestem ale wypowiedziec na ten temat bym sie chcial - tak wiec co do tego ze przydalo by sie wkleic gdzies info o server-side i co to wogole jest to ... -> ekhem jak ktos nie wie co to jest to jakim cudem trafil na to forum ?
Puciek
Jeśli ktoś nie wie co to ejst server-side t czy on wie że plik z instrukcjami php powinien mieć rozszeżenie *.php ?

UPDATE: Otwierać lame zone !
Project
Przykro mi to stwierdzic ale czesc nowych forowiczow nie ma pojecia o php... a trafiaja tu z przypadku. to moje zdanie!
Gdzies uslysza o php i ida do nas - php.pl to dosc intuicyja domena smile.gif
Poza tym wyszukiwarki tez tu kieruja ludzikow!

Czy ty Fo zakladasz ze Ci ktorzy tu trafiaja to tylko i wylacznie programisci php?
Polecam przejrzec kilka topicow a dojdziesz do tego samego wniosku:
Czesc forowiczow to malolaty (nie majacych nigdy nic wspolnego z programowaniem) ktore pytaja np o to:
- "jak pobrac czas z serwera bo mu php pobiera czas od klienta"
- "jak ukryc kod HTML" -// Najlepiej nie wysylajac go smile.gif
- "jak pobrac adres IP uzytkownika"

TAKA JEST PRAWDA
members_of_mayday
Jeżeli ktoś już tutaj trafił to chyba dobrze śwadczy o renomie serwisu a nie o tym kto ile umie ..

A tak przy okazji - Opiekunowie tego forum .. " wszystkich forum " na tym serwisie są .. przemąrzdzali , jeżeli już ktoś zadaje tutaj pytanie to oczekuje na pomoc a nie na zbycie się , próbujemy pomóc danemu delikfentowi . a tutaj jest całkiem coś innego wystarczy sobie pooglądać inne posty smile.gif

pozdrawiam

p.s to nie komplement...
Fo
@Project - sam nie jestem jakims tam geniuszem ... dopiero sam rowniez sie ucze php i nie wiem jeszcze wszystkiego ... nio ale korzystam z czegos takiego jak szukaj i oram forum w poszukiwaniu interesujacych mnie rozwiazan / materiałow na ktorych moglbym sie wzorowac, starym dziadem nie jestem - mam 17 lat, ale juz cos wykombinowac potrafie i naprawde to co mowia moderatorzy - szukaj + manual to jest zrodlo wszystkich rozwiazan....
prawda coraz czesciej rejestruja sie tacy ktorzy poprostu maja jedno (1) pytanie ... jakies cos z czym nie potrafia sobie poradzic i wala odrazu na forum gdzie sa ludzie wmiare kumaci i potrafiacy pomoc... tylko ze tych nowych rejestrujacych sie jest coraz wiecej i wiecej... to dobrze dla forum ale jestem ciekaw ilu zarejestrowanych jeszcze jest aktywnych questionmark.gif
co do nowego forum to po glebszych przemysleniach ..mhm niom mozna by bylo cosik takiego utworzyc np. ale nie zadne lame zone - bo nie skumaja o co chodzi ci nowi. to trzeba by bylo wymyslec jakas sesnsowna nazwe dla takigo forum ... np. niewiem no "abecadło php" (php..abc) i nizej jakis sensowny opisik dla takiego forum - moze byc nawet pogrubionymi zeby wpadlo w oczy aaevil.gif
no niewiem - niech moderatorzy zadecyduja ....

edit : @members_of_mayday - poprostu jak widzisz ze poraz kolejny ktos zadaje pytanie ktore juz bylo ... ten nowy zarejestrowany nie zapoznal sie z regulaminem ... nie zwrocil uwagi na cos takeigo co sie nazywa szukaj... tylko odrazu bach - post ... ktory juz byl dziesiec tysiecy razy... no szalu to mozna dostac...a co do przemadrzalosci to mysle ze to nie jest tak.... to poprostu jak napisalem przed chwila - czlowieka ... nerw lapie jak widzi ze ktos ma klapki na oczach i nie ruszy sie ... nie rozejrzy sie tylko dorzuca te zbedne kb do bazy....
Cod
:oops: :oops: :oops: :oops: :oops:

Ja pitolę... Jaki ze mnie debil biggrin.gif. Rzeczywiście, postawiłem sobie server i się zastanawiam qrde. Przepraszam wszystkich za moją głupotę i obiecuję poprawę winksmiley.jpg. Zamknijcie ten topik, już się dowiedziałem, czego chciałem (przeszukałem też inne tematy)...
KaMeLeOn
Cytat
Zamknijcie ten topik, już się dowiedziałem, czego chciałem (przeszukałem też inne tematy)...

Ot, postawa prawdziwego mężczyzny... potrafi się przyznać do błędu :wink:
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.