Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: połączenie z Oracle 9i oraz narzędzia ETL
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > Oracle
szyszka
Wiatm!
Chciałem zapytać czy kotś robił połączenie na lokalnym kompie z bazą danych Oracle 9i? jak tam wygląda to połączenie, bo mało kto się oreintuje w tym. Ja mam coś takiego:
  1. <?
  2. function exec_query($selekt)
  3. {
  4. $db="DESCRIPTION = (ADDRESS_LIST = (ADDRESS = (PROTOCOL = TCP)(HOST = 127.0.0.1) 
  5. (PORT = 1521)) ) (CONNECT_DATA = (SID = orcl) )";
  6. $wynik = OCILogon ("scott", "tiger",$db);
  7. }
  8. ?>

poprawiam
---
nospor

i co jest nie tak? bo nie wiem! i czepia się OCILogon (Call to undefined function: ocilogon() ) questionmark.gif?

chciałem jeszcze zapytać czy ktoś bawił się narzędziami ETL? gdzie można dostać dobre informacje na ten temat, jakieś przykłady. Z góry dzięki!
Synaps
Tam gdzie korzystam z połączeń z Oracle'em w php ( jest tego mało ), wykonuje tylko prostą czynność na początku skryptu.

1. <?php
  2.  
  3. putenv("ORACLE_HOME=/oracle/oracleas");
  4. putenv("ORACLE_SID=twoj_sid");
  5.  
  6. ?>

Oczywiście przy założeniu, że klient Oracle'a jest poprawnie zainstalowany, a następnie korzystam z napisanego driver'a do oracla bazującego na :

1. <?php
  2.  
  3. if ( @$this -> _Connection = ora_logon( $user, $pass, $tns ) )
  4. $this -> log .= 'Connection established<br>';
  5. else
  6. $this -> log .= 'Connection error !.'.ora_error().'<br>';
  7.  
  8. ?>

Co do Twojego błędu wyglada to jakbyś nie miał zainstalowanych lib'ów do oracle'a. Sprawdz poprzez phpinfo(); czy php je w ogule widzi.

Co do ETL to nie bede mogl Ci pomoc, nie korzystałem z żadnego narzędzia tego typu. Na szczęscię konwersje czy transfery danych to u mnie żadkość ( miedzy ora i mysql) i radze sobie z nimi z reguły w php'ie.
szyszka
Witam!
Chciałem zapytać gdzie to można zobaczyć czy mam zainstalowane lib'y czy nie, a jak nie to trzeba je pobrać ze strony oracla? ja już próbowałem różnych sztuczek do połączenia i jak się nie łączy tak się nie chce połączyć jakieś opory ma, ale ja coś robie nie tak:/.
Synaps
Skorzystaj z phpinfo() aby sprawdzić czy masz 'zainstalowane' wszystkie sterowniki do obsługi Oracle'a. Jesli masz, phpinfo() powinien zwrócić Ci sekcje Oracle z infromacja, czy włączone jest wsparcie dla oracja, dla jakiej wersji jest to rozszerzenie oraz sciezke do oracle_home.
bidw
Cytat(szyszka @ 4.11.2005, 19:14:15 ) *
chciałem jeszcze zapytać czy ktoś bawił się narzędziami ETL? gdzie można dostać dobre informacje na ten temat, jakieś przykłady. Z góry dzięki!

Witam,

całkiem sporo informacji o procesie ETL można znaleźć tutaj: ETL

A przykłady (niestety tylko w języku angielskim) na tej stronie: ETL Examples

Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.