Uzywam klasy adwajax i staram sie przy jej pomocy stworzyć trzy zależna od siebie pola select z nazwami województw/powiatów/gmin, kod poniżej:
<table border="0" cellspacing="0" cellpadding="0"> <tr> <td> <select name="wojewodztwo" onchange="pobierzPowiaty()"> {foreach from=$wojewodztwa key=klucz item=woj} {/foreach} </select> </td> </tr> <tr> <td> <select name="powiat" onchange="pobierzGminy()"> </select> </td> </tr> <tr> <td> <select name="gmina"> </select> </td>
Jak to ma działać? Otóz po wybraniu województwa wysyłane miałoby być zapytanie do pliku na serwerze który w odpowiedzi generowałby listę powiatów w tym województwie w formacie xml (przykładoa lista poniżej)
?xml version="1.0" encoding="iso-8859-2"?> <powiaty> <powiat> <id>1</id> <woj>2</woj> <nazwa>bolesławiecki</nazwa> </powiat> <powiat> <id>2</id> <woj>2</woj> <nazwa>dzierżoniowski</nazwa> </powiat> <powiat> <id>3</id> <woj>2</woj> <nazwa>głogowski</nazwa> </powiat> <powiat> <id>4</id> <woj>2</woj> <nazwa>górowski</nazwa> </powiat> (...) <id>64</id> <woj>2</woj> <nazwa>m. Wrocław</nazwa> </powiat> </powiaty>
i tu sie zaczynają schody bo nie wiem jak napisać funkcję w javascript żeby z tych danych stworzyła mi listę opcji w select "powiaty" (nawet nazwałem ja juz "pobierzPowiaty()"

liczę na wskazówki i sugestie lub linki do jakichś tutków

propozycją rozwiązania też nie pogardzę

PS.: Do zarządu php.pl - a może by tak założyć w dziale "po stronie przeglądarki" nowe podforum traktujące o ajaxie??