Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Kalendarz i przekazywanie daty
Forum PHP.pl > Forum > PHP
kapitan kloss
Witam, nie wiem jak sobie poradzic z nastepujacym problemem.
Zrobilem sobie kalendarz ktory wyswietla sie w nowym oknie. Po kliknieciu na dowolna date moge uzuskac dowolny adres z informacjami o dniu, miesiacu i roku.
Jak to zrobic sensownie, aby data z kalendarza ladowala w polu formularza.
Uzywac do tego zmiennych sesyjnych ? bo trzymac to w $_GET wydaje mi sie chyba nie dobre - w jednym formularzu znajduje sie kilka pol daty.
No i jeszcze jedno, jak skorzystac z kalendarza (tego samego - a wlasciwie ten sam plik) jesli rozne pola sie do niego odwoluja, np. data przyjazdu i data odjazdu.
Dzieki za wskazowki.
TomASS
Ja to zrobiłem dzięki JavaScript. W pliku kalendarza umiescilem:
Kod
   opener.opener.document.forms.formularz.pole_daty.value='data';
   window.close();

A na stronie ktora otwiera kalendarz trzeba oczywiscie nadac odpowiednie ID formularzow oraz polu daty:
  1. <form id="formularz">
  2. <input type="text" id="pole_daty">

Problem w tym jak użytkownik ma wyłączony JS - wtedy kalendarz się nie otwiera (po kliknięciu na pole_daty) i musi wprowadzić datę ręcznie smile.gif
kapitan kloss
Witam, no nie do konca rozwiazuje to moj problem, bo wg mnie plikow "kalendarzowych" musi być tyle ile pol kalendarza. Każdy plik odpowiada zatem za wprowadzenie daty do jednego z pol. A ja mam takich pol w formularzu przynajmniej 5 sztuk.
I jeszcze pytanie jak uzyc samego skryptu js:
Kod
opener.opener.document.forms.formularz.pole_daty.value='data';
 window.close();

Czy musi być zawarta w jakims onLoad albo onClick?
Kompletnie nie czuje js - wlalbym to zrobic calkowicie w php ale cos trace nadzieje.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.