Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: podstawy, czyli zaraz mnie ktos pobije...
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > Oracle
gump
Witam,
Moje pytanie, oczywiscie jestem tego swiadom, jest podejrzewam banalne, no ale dla mnie to jest nic innego jak wielka porazka....
Dotychczas nigdy nie potrzebowalem pomocy, bo pracowalem tylko w srodowisku php+MySQL+Apache i wszystko gralo. Problem pojawil sie teraz, kiedy to zostalem postawiony przed wielkim wyzwaniem...

Jest sobie serwer firmowy, na ktorym Oracle obsluguje baze danych i program do zintegrowanego zarzadzania przedsiebiorstwem. Ja natomiast, nie majac wczesniej stycznosci z Oracle, musze opracowac aplikacje, ktora bedzie wyciagac dane z systemu sprzedazy po obrobce bedzie je wyswietlac w formie raportow. Dotychczas pracujac na bazie MySQL jasne bylo, ze musze na serwer do katalogu z plikami www wrzucic skrypty php, ktore w przegladarce internetowej wyswietla wszelkiego rodzaju wyniki, pieknie obrobione graficznie i takie tam. Natomiast teraz, po zakupie ksiazek za pareset zlotych i wielogodzinnych poszukiwaniach w sieci jestem zielony i wiem chyba mniej niz przedtem.

Bede bardzo zobowiazany, jesli ktos wspomoze mnie linkami, opisami, etc. Moze jest gdzies w sieci baza informacji o absolutnych podstawach Oracle? Mam piekna ksiazke o programowaniu w PL/SQL, ale nawet nie wspomnieli o tym jak wykonuje sie te pliki? Mam skrypt: w jakim formacie go zapisac? Czy moge zapisac go do formatu php, uzupelnic znacznikami i miec z tego ladne narzedzie raportowe? Czy tworzac aplikacje php+Oracle sa one normalnie odpalane z poziomu katalogu Apache? Moze polecacie jakas literature na ten podstawowy temat?

Bede zobowiazany...
gump
Seth
Przedstaw konkretn problemy. Podstawowoa skladnia SQL Oracla jest taka sama jak innych serverow *SQL.

Zapytania PL/SQL wysylasz jako normalne zapytania.
zalew
1.
zobacz php zbior funkcji do obslugi oracle
http://www.php.net/manual/pl/ref.oci8.php , np.

http://www.php.net/manual/pl/function.ociparse.php
http://www.php.net/manual/pl/function.ociexecute.php

2.
oracle ma wbudowane funkcje robienia htmla, jezeli to ma byc bardzo prosta strona tak jak mowisz raport, to jest to najszybsze rozwiazanie

Cytat
Czy tworzac aplikacje php+Oracle sa one normalnie odpalane z poziomu katalogu Apache

php odpalane z apache to chyba nic nadzwyczajnego, a baza jaka by nie byla ma wlasne srodowisko i sie z nia laczysz przeciez odpowiednimi funkcjami smile.gif np mysql_connect().. a dla oracle ocilogon(), ocilogoff()

tez zaczynam z oracle, wiec poprawiajcie mnie jesli cos bredze smile.gif
pozdrawiam
gump
Dzięki wielkie za Waszą pomoc... Cały weekend będę więc siedział i po raz trzeci próbował zrozumieć.... hehe...

Cytat
tez zaczynam z oracle, wiec poprawiajcie mnie jesli cos bredze smile.gif  
pozdrawiam

A propos początków. Czy ktoś z Was poleci jakieś szkolenia oferowane przez konkretne podmioty? Mój pracodawca dziś zaoferował szkolenie... czemu więc nie skorzystać.... Oferty mile widziane, hehe....
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.