Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Czy jest sens przekazywania wartości z url?
Forum PHP.pl > Forum > PHP
miki555
Tak jak w temacie, czytam tak ostatnio o tych wszytskich możliwosciach php i zastanawia mnie czy zdaje egzamin stosowanie likow przekazujacych wartosci do skryptow. przykladowo php?id_kat. Czy nie mozna sie obyć bez tego i czy ktos mogłby mi naświetlić przykład stosowania tego i jakie korzyści to daje?
treewood
miki - mozesz to zrobic przez POST'a
aj_rudy
Przyklad:

prosta stronka,

no wiec zakladamy ze wyglad strony nie zmienia sie z przejsciem do kolejnej podstrony.

w miejscu gdzie jest wyswietlany glowny tekst skorzystac ze SWITCH'a ktory wklei tam odpowiedni tekst w zaleznosci od przekazanej wartosci z URL'a

zalety:jezeli zmienisz wyglad strony nie musisz tego zmieniac w kazdej podstronie, tylko zmieniasz jedna.

pozatym poczytaj lepiej wyglada
p.s.
php.net - przyjazne urle

p.s.2
co do posta to ma jedna wade/zalete ze nie mozna bezposrednio wejsc do podstrony bez przejscia przez strone glowna snitch.gif

pozdr.
kamiseq
eee a jak podasz pelna sciezke index.php?id=34553454534;sdflkg;l4k;34@st=selwrk;tjkl;

to raczej wejdziesz;-P
Indeo
Generalnie z mojego doświadczenia wynika, że:
  1. operowanie na zmiennych przekazywanych prze GET jest prostsze
  2. nie grozi uzytkownikom "wywaleniem w kosmos" podczas odświeżania lub uzycia "wstecz"
  3. używam tej metody zawsze z wyjątkiem sytuacji w której przyjmuje od uzytkownika jakies dane celem przetworzenia ich i zapisania w bazie danych (bo de facto skrypt operujący na danych nie ma własnego widoku). Wszystkie inne stytuacje w których przekazywane dane maja tak na prawde na celu wydanie polecenia "nawigacji", "woboru" lub "wyświetlenia" czegoś uzywam metody GET
  4. nawet jesli użyje metody POST to po wykonaniu polecenia (zapis do bazy) headerem przekierowuję stronę przy pomocy GET na swoje miejsce (odpowiedni widok), zachowując porządek i chroniąc sie przed odświeżaniem

Tak ja to robię. Nie widze powodów, żeby nie korzystać z GET.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.