Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Nie uruchamia się usługa mysql
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
vilano
Mam zapewne banalny problem ale nie wiem jak go rozwiklac.
mianowicie Zainstalowalem sobie program Veritrigo (AP+php+MSQL), chcąc stworzyc jakąś stronkę. Cały program uruchamia się bez problemów, wirtulany serwer odpala sie prawidlowo, ale problem dotyczy MYSQL. Poprostu nie ma usługi w usłgach składowych Windowsa. Problem rozwiązuje sie dopiero wtedy gdy zainstaluje MSQL na partycji systemowej windowsa.
Zatem mam dwie prośby do forumowiczów:
1. Jak wykombinować, żeby można było odpalić MYSQL która już jest zainstalowana na innej pratycji, w katalogu Vertrigo.
Przy próbie uruchomienia np, skryptu sondy, wyskakuje mi błąd:
Error Number: 1045 Access denied for user 'vilano'@'localhost' (using password: YES).
Sądzę że jest to związane z brakiem uruchominoej usługi.
Zanzaczam że w pliku config.inc.php. ustawiłem wszystko tak jak należy
Z góry dziękuje za wszsytkie podpowiedzi.
mike
MySQL chodzi jak należy (chyba) inaczej nie dostałbyś tego ładnego komunikatu.

A mói on o tym, że logujesz się do serwera bazy danych podając złe dane.
Access denied

Kombinacja vilano + haslo_które_poajesz jest zła.
vilano
Ok. Moze jeszcze szczegółowiej,
Mam zainstalowany Vertrigoserv (z obsługą php, Apacha, MYSQL, PHPMYADMIN i inne duperele. Zgodnie z sugestią jednego forumowicza:
"Odpowiadając na poprzedni tutaj post najprawdopodobniej w pliku konfiguracyjnym phpMyadmina config.inc.php masz niewypełnioną linię:
$cfg['Servers'][$i]['password'] = '';
ta linia musi być uzupełniona o hasło = 'hasło_do_serwera';

ustawiłem sobie hasło:
Chcę teraz wstawić sondę POLLPHP. W pliku tekstowym tego skryptu:
"Installation:
Open the configuration file 'config.inc.php' with a text editor
and set up your database settings.

$POLLDB["dbName"] = "YourDBName";
$POLLDB["host"] = "localhost";
$POLLDB["user"] = "YourUsername";
$POLLDB["pass"] = "YourPassword";"

ustawilem rowniez usera i haslo takie jak w pliku config.inc.php PHPMYADMIN.
PHPMYADMIN uruchamia mi się bez problemów, natomiast przy próbie uruchomienia jakiegokolwiek pliku sondy POLLPHP wyskakuje mi taki błąd:

Warning: mysql_connect() [function.mysql-connect]: Access denied for user 'vilano'@'localhost' (using password: YES) in D:\Program Files\VertrigoServ\_htdocs\pollphp\db\include\class_mysql.php on line 31
Connection Error

MySQL Error : Connection Error
Error Number: 1045 Access denied for user 'vilano'@'localhost' (using password: YES)
Date : Sun, April 2, 2006 11:04:29
IP : 127.0.0.1
Browser : Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.12) Gecko/20050919 Firefox/1.0.7
Referer : http://127.0.0.1/pollphp/db/demo_1.php
php Version : 5.1.2
Server : Apache/2.0.55 (Win32) php/5.1.2
Server Name : 127.0.0.1
Script Name : /pollphp/db/demo_2.php

Nie znam się na tym ale dla mnie to nie mam połączenia z MYSQL, czyli usługa nie jest uruchomiona.
Gdzie mam ustawić hasła, albo coś żeby usługa ta ruszyła? A może w PHPMYADMIN wywalić zdefioniowanego roota i zostawić tylko użytkownika zdefioniowanego przeze mnie. Czy jeżeli jest poprawne połączenie z MYSQL to usługa jest widoczna w usługach windowsowskich, czy niekoniecznie.
Proszę bardzo o pomoc.
Napisze jeszcze tylko że podczas uruchamiania mysql z wiersza polecen wyskakuje mi taka informacja:
D:\Program Files\VertrigoServ\Mysql\bin>mysql show
ERROR 1045 (28000): Access denied for user 'ODBC'@'localhost' (using password: N
O);
ALE JAKIE ODBC.questionmark.gifquestionmark.gif Ma być 'root'@'localhost'. Jak dostać się do pliku mysql żeby zmienić usera. Moze to powoduje błąd questionmark.gifquestionmark.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.