Hmm wiec zaczne od poczatku. Chcę zrobić taki automat żeby dodawał dane które znajdą się w plikach txt w danym katalogu do bazy danych SQL.
Chodzi mi o rozpoznawanie poszczególnych zmiennych.
Mam plik costamcostam.txt i w nim przykladowe dane, ciąg znaków:
N5004023E01956555+00160015N0056E0000U0000_V0,T6
każda zmienna jest dodawana w następujący sposób:
<?php // Tworzenie tablicy z danych zawartych w pliku: function make_data_array($files, $index) { // Wczytanie do tablicy zawartosci pliku: // Tylko pierwsza linia pliku znaczaca, przepisanie do łańcucha: $position_string = $content[0]; // Utworzenie tablicy z odpowiednimi danymi: $gps_data['znak_szerokosci'] = substr($position_string, 0, 1); // Wytnij znak szerokości goeogrficznej $gps_data['szerokosc_minuty'] = ("$szerokosc_minuty1.$szerokosc_minuty2"); // Wytnij szerokosc geograficzna $gps_data['dlugosc_minuty'] = ("$dlugosc_minuty1.$dlugosc_minuty2"); // Wytnij dlugosci geograficzna // Zwracamy wygenerowana tablice: return $gps_data; ?>
Tylko robi on to dobrze dopoki dane są zamieszczane po koleji w plikach. Jeśli natomiast zamienimy dane miejscami to nie trudno się domyślić że wyjdą bzdury. Można zrobić tak żeby wycinał po koleji po jednym znaku rozpoznawal i później wycinal - tylko cos mi weny brakuje.
Ma ktoś pojęcie jak zrobić przykładowo,żeby automatycznie rozpoznawał np: literkę N i po tej literce wycinał 7 znaków.